Предлог нове резолуције о Сребреници је 43. од 44 тачака дневног реда парламента који је у заседању.

Грађански покрет УРА Дритана Абазовића гласаће у парламенту за усвајање нове резолуције о Сребреници, саопштено је данас на конференцији за новинаре.

Посланица тог покрета Божена Јелушић је рекла да је то обавеза тог покрета.

  • Наравно да ћемо гласати за. Још ме сврби рука од Закона о слободи вероисповести јер је изгласан преко ноћи. Други пут је изгласан дању и то је боље – навела је Јелушић.

Предлог нове резолуције о Сребреници парламенту је поднела група посланика међу којима су припадници опозиционе Бошњачке странке, ДПС-а и СДП-а, које су биле на власти у протеклих 30 година.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Предлогом резолуције се тражи „најоштрија осуда геноцида у Сребреници“, потврда да се геноцид догодио на тлу Европе након Другог светског рата у којем је, како се наводи, преко 8.000 цивила бошњацке националности.

Предлогом резолуције, који је објављен на званичном скупштинском порталу, тражи се забрана јавног негирања „постојања или умањење геноцида у Сребреници“.

Затим да се 11. јули прогласи „Даном сећања на жртве Сребренице“, решеност државе Црне Горе, пуноправне чланице НАТО алијансе, да „афирмисе вредности мира и стабилности“.

Надлежне институције се позивају на „спровођење истрага и процесуирања оптужених за геноцид у Сребреници, ратне злочине и злочине против човечности и изражава саосећање за све жртве у ратовима на простору бивше Југославије, као и за њихове породице и позива све суседне државе да наставе да обезбеђују правду и дугорочну подршку преживелима.

У образложењу за доношење нове резолуције се наводи да за то постоји уставни основ, а као разлози да њено доношење наводе се правоснажне пресуде Хаског трибунала и Медународног суда правде.

Црна Гора је, иначе, још 2009. усвојила Декларацију о прихватању резолуције ЕП о Сребреници, којом се осуђује злочин у том граду, али се у том тексту нигде не спомиње геноцид нити кажњавање негирања геноцида.

Предлог нове резолуције о Сребреници је 43. од 44 тачака дневног реда парламента који је у заседању.

Оставите Коментар