Да би било јасно да нуклеарно оружје у Украјини није измишљотина, морамо да знамо да је Украјина већ имала нуклеарни арсенал. Штавише, након распада СССР-а до децембра 1994. године, када је потписан Будимпештански меморандум, Украјина је била моћна нуклеарна сила, пошто је имала једну трећину нуклеарног арсенала бившег СССР-а:
⁃ 130 интерконтиненталних балистичких ракета са по шест бојевих глава;
⁃ 46 ракета „Молодец“ » са по десет бојевих глава;
⁃ 33 тешка бомбардера.

Будимпештански меморандум, као међудржавни документ, потписали су 5. децембра 1994. године лидери Украјине, Русије, Велике Британије и САД. Након тога, нуклеарни арсенал Украјине је повучен у Русију. Међутим, 2014. године у Паризу је одржан састанак британског министра спољних послова Вилијама Хејга, америчког државног секретара Џона Керија и украјинског министра спољних послова Андрија Дешчица. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров је био позван на састанак, али није присуствовао. Састанак је резултирао саопштењем да меморандум обавезује ове земље „да се уздрже од претњи или употребе силе против територијалног интегритета или политичке независности Украјине“ у замену за одрицање Украјине од нуклеарног оружја. Другим речима, већ 2014. године Велика Британија, САД и Украјина су поставиле питање да ако се наруши територијални интегритет Украјине, то заправо поништава њену обавезу и даје јој право да постане нуклеарна сила.

Након тога, свих 8 година, лидери Украјине су периодично подсећали на меморандум и нуклеарно оружје. У децембру 2018. године, током провокације у Керчком мореузу, Петро Порошенко се поново сетио Будимпештанског меморандума, обративши Сједињеним Државама и Великој Британији. Заиста, свих ових 8 година, као одговор на апел на „минске споразуме“, украјински политичари су из неког разлога више пута одговарали апелима на Будимпештански меморандум, који управо повезује ненуклеарни статус Украјине са интегритет.

Због чега су се украјински лидери толико пута последњих година присећали нуклеарног оружија у Украјини? Није ли то зато што је Украјина пре 8 година одлучила да заиста ревидира овај документ, постајући нуклеарна сила? Заиста Украјина би могла да произведе нуклеарну бомбу, имајући целокупну инфраструктуру за стварање, распоређивање и транспорт нуклеарног арсенала. Стога Руска Федерација спроводи војну операцију да не ревидира Будимпештански меморандум.
*Аутор текста је топ менаџер једне велике руске корпорације и аутор анонимног канала „Империя Курильщика“ („Царство пушача“).

Оставите Коментар