Синоћ је у Београду одржан трећи по реду протест опозиције окупљене око Савеза за Србију.

Овога пута група демонстраната носила је заставе у дугиним бојама које су симбол ЛГБТ популације, као и пароле „Трансфобија је насиље“ и „Хомофобија је насиље“.

На друштвеним мрежама повела се полемика – Док једни оптужују опозицију за либерални концепт протеста, има и оних који тврде да је реч о провокацији коју је режирала власт.

Ево о чему је заправо реч?!

Вођа иницијативе „Не давимо Београд“, Радомир Лазовић, огласио се на свом фејсбук профилу и написао да је акцију извела „Иницијатива младих за људска права“, иначе позната по бројним активностима у сврху промовисања независности „Косова“, организацији фестивала „Мирдита“ и ширењу пропаганде о рату током деведесетих која баца љагу на Србију и њене грађане.

Овим поводом огласила и Јелена Ананосовић, званична организаторка протеста која је навела да су припадници ЛГБТ заставе понели револтирани чињеницом да је пре неколико дана нападнут „Приде инфо центар“ у Београду.

Ананосовићева је недавно изазвала лавину негативних коментара након што је на свом твитер налогу написала да се уз име генерала Ратка Младића обавезно мора рећи „осуђени ратни злочинац.“

Она је иначе позната по свом ангажману у оквиру бројних НВО и фондација које истичу да је неопходно да Србија призна тзв. Косово и помири се са албанским народом.

Чињеница је да протести све више добијају обрисе либералног идеолошког концепта. То се могло закључити и онда када су као говорници најављени Мирјана Карановић и Дуле Вујошевић.

Карикатуриста Душан Петричић синоћ се обратио окупљенима и пружио подршку Карановићки и Вујошевићу.

На протесту је посебно ођекнуо транспарент Локалног фронта из Краљева на којем је писало „Орбане, схвати, нећемо их дати.“, што алудира на чињеницу да је мађарски премијер дао политички азил бившем македонском премијеру Николи Грујевском којег је про-НАТО опозиција свргла са власти обојеном револуцијом, након чега је започет процес хитног увлачења Македоније у НАТО пакт.