Ево мало за моје пријатеље које интересују дешавања у Украјини, да укратко објасним дешавања, пошто је смешно слушати интернет експерте како Спутњика тако и других интернет експерата, који шаблонски прочитају нешто и сасвим површно то узму за основу свог „експертизма“, при том нити знају систем, људе, политичаре, менталитет, дакле ништа од тога не знају, али се убише коментаришући на таквим медијима, што би рекли, какви експерти – такви и медији!

Ја нећу овде детаљисати, само ћу навести основне момента ради лакшег стварања слике о дешавањима.

Имамо резултат Председничких избора; Зеленски 73,22% – Порошенко 24,45% !! Дакле, народ Украјине је показао однос према крвавом фашистичком режиму !
Они који сада негативно коментаришу Зеленског, очигледно су хтели Порошенка, иначе не разумем шта желе. Наравно,постојало си други кандидати, који би били бољи,проруски и сл.али ја говорим о свршеној чињеници а то је избор између крвавог Порошенка и глумца Зеленског.

Међутим, режим на челу са Порошенком никако не желе да предају власт! Жали се својим Америчким менторима како Зеленски не назива људе на Донбасу териристи него побуњеници!
Каже, он је играч Кремља који ће пасти на колена пред Путином, зато што је Зеленски изјавио да ће учинити све да се заустави рат на Донбасу!

Укратко, у току је велика борба која се води у Ради али и свим политичким системима државе, са основним циљем – да се отежа позиција новог Председника и умање његова Председничка пуномоћја!!

Хитно желе да изгласају Закон против Руског језика! Решили су да сада промене Закон о импичменту, да би створили услове да могу преко Скупштине сменити Зеленског (наравно, овај Закон није раније ни разматран) а све то гура Председник Раде, који је, како је познато у Украјини, тешки психијатријски случај и велики русомрзац а таквима је преплављена и Рада и политички врх државе!

Порошенко никако не може да се помири са поразом и користи све могуће ресурсе да изгласају Закони који би нанели непоправљиву штету, јер се тиме стварају предуслови да нови Председник мора одбацити те Законе, тим самим ће дати повод за борбу против њега и иницирање импичмента.
Међутим, опозиција је иницирала хитну смену председника РАДЕ, који покушава да прогура ове фашистичке Законе.

Иначе, тим Законом, који желе у последњем даху да провуку, не даје право новом Председнику да поставља министра одбране, министра полиције, председника специјалних служби и многе друге кључне функције!
Дакле, желе да ограниче његову власт и могућности, јер се још нису напили крви!

Наравно, ја одлично знам да је Украјина дубока држава и да Зеленски неће моћи деловати самостално, да има раније лоше изјаве, неке грехове који су минорни у односу на овог фашисту, али о томе у некој другој објави…

Драган Станојевић

Оставите Коментар