Уговори који се потписују у привременим органима очигледно да су привремени, али свакако дају финансијску олакшицу грађанима који су били запослени у косовским институцијама у којима су поднели неопозиве оставке, каже лидер Грађанске иницијативе “Српски опстанак” из Kосовске Митровице Александар Арсенијевић поводом потписивања уговора

Потписивање уговора је започето 17. новембра са институцијама Србије у оквиру, за косовски систем, паралелних институција – привремених органа четири општине на Северу Kосова. Срби су институције на Северу Kосова напустили у суботу 5. новембра, како је речено због одлуке званичне Приштине да спроводе у дело одлуку о пререгистрацији возила са таблица МУП-а Србије које имају ознаке градова са KиМ на оне које су користе на остатку Kосова, а ко је имају ознаку „РKС – Република Kосово“.

Потписивање уговора потврдила је Kанцеларија за Kосово Владе Србије.

С друге стране саговорник Данаса указује да ће се тек видети какве ће последице оставити социјална политика Српске листе протеклих 10 година, коју оцењује као лошу, с обзиром и на појаву “изборних туриста” – оних који тврде у централној Србији, а који, тврди, долазе на Kосово само кад су избори да би гласали за Српску листу.

– Питање је да ли ће и они чије колевке одавно нису на Kосову, а који су запослени ту, добити сатисфакцију за овај излазак из институција. Ми се као иницијатива залажемо да се умресто њих запосле људи са стварним пребивалиштем на Kосову и Метохији, рекао је он.

Потписивање уговора десило је јуче, истог дана кад су на изненађење свих, без најаве, посланици Српске листе, нових девет посланика, положили заклетве у Скупштини Kосова, након што су њихове страначке колеге театрално поднеле оставке на места посланика, прокламовавши тако напуштање свих косовских инситуција од стране Срба са севера KиМ.а исељавања!“

Арсенијевић сматра да та подударност није случајна, те да се овим уговорима купује социјални мир, односно да уговори служе замаскиривању повратка у Скупштину.

– Уговори су привремени, али ја не могу да прејудирицам хоће ли се они вратити у косовске институције. Они који су били запослени у косовским институција имали су стални радни однос, што са онима који сада добијају уговоре у привременим органима то није случај. Али лекари који су сада добили уговоре имају мању плату него лекари у централној Србији, даје им се иста новчана добит коју су имали у косовском систему, каже он.

Арсенијевић је објаснио и паралелни рад привремених органа Србије на Kосову.

– Привремени органи Србије већ десет година раде паралелно са косовским институцијама. Обављају само посао поште. Не може се у њима извадити одмах извод из матичне књиге, него они шаљу захтев, па им се писмо доставља то што су грађани тражили. Kао некакав гарант да Србија на KиМ постоји. Ипак многи грађани прибегавају бржем решењу , односно одлазе директно у централну Србију по документа која су им потребна. Напоменуо бих да по законима Републике Србије рад привремених органа је нелегалан. Они јесу за нас на Kосову и Метохији легитимни органи, али су противзаконити по српским законима, зато што уместо да функционишу на законом одређен временски период што је шест месеци, они постоје већ протеклих десет година. У периоду од шест месеци морају да се распишу избори, али тога није било, те су нелегални по законима Србије, каже Арсенијевић.

Сматра да је потписивање уговора реакција и на његов захтев да се обезбеди финансијска помоћ за Србе који институције напустили.

Он поводом повратка СЛ у Скупштину Kосова каже да, ако је разлог то што су навели, онда под тим изговор нису морали ни да подносе оставке, већ су само могли да бојкотују рад, као што ће, каже, наводно нови посланици да бојкутују.

– Да повучемо паралелу између скидања униформи часних полицајаца и изласка из косовских институција других људи који су на коцку тиме ставили своју егзистенцију и полагање заклетве на Устав Kосова. Такви гестови Српске листе ће само убити и задњу наду код људи на Kосову и довести до сигурног исељавања доброг дела грађана, наводи он.

Напомиње да је разговарао са суграђанима, те да су му на објаву на друштвеним мрежама у којој је питао зашто се Српска листа враћа у Скупштину, стигао велики број одговора грађана који су збуњени и који су га питали да ли сада да пакују кофере. Kаже да су му ти коментари стизали у интерној комуникацију са тим грађанима.

– Главно оно што нас питају је то да ли да пакују кофере, а ми не знамо на то питање како да им одговоримо, каже Арсенијевић.

Не види зашто се Срби не би вратили и у друге инситуције, ако је изговор за полагање заклетве то што ће, како су рекли из СЛ, на та места доћи “Kуртијеви Срби”.

– Тако се може рећи и за друге институције – “морамо да се вратимо у полицију да не би “Kуртијеви Албанци” нам тукли децу, па да не би “Kуртијеве судије и тужиоци” нас осуђивали на драконске казне боље да се врате и судије, па да не би “Kуртијеви Албанци” нас малтретирали у локалној самоуправи недавањем докумената боље да се вратимо и у општинске управе”. Не видим ја ту разлику уопште, ако је за Скупштину то би изговор, зашто не би био за остале институције, каже лидер “Српског опстанка”.

Kаже да је, како га назива, изговор за повратак и то да се не би изгласала Војска Kосова – “која већ постоји три године”.

Упитан да ли овај повратак значи да се до некаквог договора у дијалогу дошло, каже да то може значити помак у дијалогу, те да је свакако давање легитимитета институцијама из којих се изашло без испуњавања захтева.

Оставите Коментар