Вјештак за телекомуникације Предраг Бољевић казао је за Портал Аналитика да је увјерен да снимак телефонског разговора помоћника директора Управе полиције Зорана Лазовића и полицијског функционера Душка Голубовића појединим медијима у Србији и Црној Гори нијесу доставили мобилни оператери Теленор и м:тел, већ да је Голубовићу највјероватније хакован мобилни телефон.

BOLJEVIC: Nijesu krivi operateri, Golubovicu hakovan telefon

„Овђе се, вјерујем, ради о класичном хаковању телефона. Такође, остављам малу могућност да близу локације гђе Голубовић живи, у распону од сто метара, постоји базна станица и да је прислушкивање, да тако кажем, одрађено преко базне станице, али највјероватније је ријеч о хаковању Голубовићевог телефона“, рекао је Бољевић за наш портал.

Он је нагласио да би полицијски функционери требали у комуникацији да користе криптоване телефоне.

На питање шта могу да очекују обични грађани уколико се приватни разговор двојице јавних функционера медијски експлоатише (Снимак и транскрипт разговора објављени на порталу ИН4С – прим.аут.), Бољевић подсјећа да је, својевремено, отварање писма било кривично ђело.

„Нема мјеста хајци на мобилне оператере. Требало би ухапсити уреднике или новинаре који, са мало знања и много безобразлука, долазе до „ексклузивних“ информација не бирајући средства, ни начин“, нагласио је Бољевић.

Такође, он је истакао да је дигитална безбједност изузетно комплексна област и да се појединац не може заштити сам.

„Тимови који се баве безбједношћу штићених особа морају располагати далеко софистициранијом опремом и већим капацитетима. То је оно што у Црној Гори многи још увијек не схватају. Ово што се десило сада није ништа на спрем онога што може да се деси“, закључио је Бољевић.

Снимак телефонског разговора између Лазовића и Голубовића објавили су, осим портала ИН4С, и поједини портали у Србији и региону.

Leave a Reply