Петооктобарске промене у Србији довеле су до слома цивилних и војних безбедносних служби. Ова околност је довела до слободног инфилтрирања страних служби и њихових агената у Србију. Новонасталу ситуацију су искористили за врбовање људи по Србији, а прве жртве били су млади људи које су узимали под своје посредством разних невладиних организација и школа које су оснивали. Једна од њих је Либертаријански клуб – ЛИБЕK.

Либертаријански клуб је основан 2008. године. На челу ове организације налази се Милош Николић, који је председник ове организације. Осим њега, ту су и Петар Чекеревац (извршни менаџер), Ђорђе Трикош (програмски директор), Милица Kостић (саветница алумни заједнице) и други. После неколико година мировања постаје активан 2013. године када организује своје прве протесте у Београду.

За разлику од других невладиних организација у Србији, ЛИБЕK функционише као школа која кроз семинаре, предавања и трибине привлачи нове младе људе у своју организацију. База за врбовање људи им је Факултет политичких наука, али такође врбују људе и на Правном факултету, на којем им логистику пружа професор Борис Беговић који на њему предаје. Отац Бориса Беговића, Влајко Беговић, је и сам био агент Kоминтерне који је својевремено ликвидирао више конкурената Јосипа Броза Тита. Професор Борис Беговић често држи предавања у оквиру Либертаријанског клуба. Младе људе лако увлаче у своје редове, прво кроз разговоре и трибине, а после обећавањем стипендија, путовања или помоћи на факултетима од стране професора који их подржавају.


Оног тренутка када су сигурни да је неко лице обрађено, започиње његова активност агента који се бави провоцирањем друштва у Србији (ширење приче о „геноциду“ у Сребреници, представљање Срба као ратних злочинаца…). Држава би требало да посебну пажњу посвети Либертаријанском клубу, с обзиром на то да имају и предавања која су намењена средњошколцима, односно, лицима која још нису ни пунолетна. Ову школу завршили су, између осталих, Марко Живковић – сина политичара Зорана Живковића и Вук Велебит, у медијима означен као нови вођа „Отпора“.

Прошле године, ЛИБЕK је прославио 10 година свог постојања. Том приликом су се окупили сви водећи људи невладиних организација, као што су Анита Митић, директорка Иницијативе младих за људска права (организатор фестивала о српским злочинима, агент провокатор) и Јелена Анасоновић, вођа студената на тренутним протестима у Београду.

ЛИБЕK из године у годину постаје све активнији на политичкој сцени Србије. Учествовао је и на протестима организације „Не давимо Београд“, као и на тренутним протестима у Београду. Године 2017. ЛИБЕK покреће свој портал по имену Талас. У оквиру овог портала запослени су сви чланови ове организације. Остаје непознаница ко финансира овај портал и ко исплаћује плате запосленима који раде на њему.

Током претходне три године невладина организација Либертаријански клуб добила је донације у износу од 34.622.000 динара, односно скоро 300.000 евра. Поставља се питање, да ли је за рад ове организације заиста потребно преко 100.000 евра годишње и који су задаци које би они требало у Србији да обаве како би оправдали сав тај новац?

Оставите Коментар