Национални празник Русије „Дан бранилаца отаџбине“ обележен је данас у Београду полагањем венаца код Споменика ослободиоцима Београда, споменика „Вечна ватра“ и Споменика совјетском војнику.

Венце су на спомен-обележја положили амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко, заменик градоначелника Горан Весић, представници Министрарства одбране и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, као и представници амбасада Белорусије и Казахстана.

После церемоније полагања венаца код Споменика ослободиоцима Београда интониране су химне Русије, Белорусије, Казахстана и Србије.

Амбасадор Боцан-Харченко рекао је да се у Русији данас слави веома значајан празник који се везује за традицију, духовност и заједничке вредности за које су Русија и Србија избориле у ратовима.

  • Овај празник славимо 23.фебруара, али има много дужу традицију, и пре Совјетског савеза. Сличан овом празнику био је дан доделе Ордена Светог Георгија херојима и браниоцима отаџбине – рекао је амбасадор.

Харченко је поново изразио захвалност руководству Србије и Граду Београду што поштују руски државни празник истичући да Русија и Србија деле исте вредности за које смо се заједнички изборили у ратовима.

  • Церемонија полагања венаца на данашњи дан подсећа на наш заједнички став о недопустивости ревизије историје који заједнички заступамо свугде, и у међународним институцијама и у билатералним сусретима – рекао је Боцан-Харченко.

Амбасадор је рекао да су протекле седмице остварени значајни резултати у сарадњи две земље и подсетио на важну посету потпредседника Владе Русије Јурија Борисова и његове разговоре са председником Србије Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић, као и са копредседником Међувладиног комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу Србије и Русије Ненадом Поповићем.

  • Ти састанци су дали више резултата укључујући оно најважније – договор око производње вакцине Спутњик V у Србији – рекао је амбасадор.

Указао је и на разговоре о сарадњи у области високе технологије подсетивши да је у Београду боравила делегација московског Научно-технолошког парка Сколково.

Заменик градоначелника Горан Весић рекао је да се Београд придружује руским пријатељима ду обележавању Дана бранилаца отаџбине јер је, како је истакао, велики број Руса дао живот за слободу Србије.

Весић је казао да је током битке за Србију, од 21.септембра до 22.октобра 1944.године погинуло 4.350 припадника Црвене армије, а рањено 14.488 совјетских војника.

Нагласио је да је Русија била уз Србију и у Првом светском рату, Балканским ратовима, сукобима са Турском у 19.веку.

  • Имамо много заједничких догађаја из историје у којима су се Руси борили за слободу Србије. Данас одајемо почаст свим руским и совјетским војницима који су током векова, а највише у Другом светском рату, дали своје животе за слободу Београда и Србије – рекао је Весић.

Додао је да је од 4.350 совјетских војника, који су 1944. године погинули на територији Србије, 940 страдало у Београду и да су многи сахрањени на Гробљу ослободилаца Београда.

  • Наша обавеза је да чувамо успомене на војнике који су дошло из Русије, Казахстана и других земаља да ослободе Београд – нагласио је Весић.

Дан бранилаца отаџбине је један од највећих руских празника, а под тим именом се слави од 1993. године.

За време Совјетског савеза то је био Дан Црвене армије и флоте, а након распада ШСР-а, наставило се са обележавањем празника у Русији и још неким републикама бившег Совјетског савеза.

Званични Дан Црвене армије, 23. фебруар 1918. године, означава дан првог масовног регрутовања у Црвену армију у Петербургу и Москви и прву борбену акцију против окупационе армије Немачког царства.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар