Безбедносно-информативна агенција обележила је 16 година од формирања у присуству председника Србије Александра Вучића, премијерке Ане Брнабић и чланова Владе, а директор те агенције Братислав Гашић је рекао да је БИА учинила све да очува мир и стабилност у региону и заштити интерес народа и државе.

Братислав Гашић је на свечаности у седишту Агенције рекао да се БИА у протеклих годину дана успешно супротставила тероризму, илегалним миграцијама, прикривеном деловању страног фактора, као и организованом криминалу и корупцији.

Успешно смо извршили све задатке које су пред нас поставили државни врх и председник Републике, рекао је Гашић и посебно захвалио Александру Вучићу, јер је, како каже, личним ангажовањем дао огроман допринос јачању капацитета Агенције, а посебно побољшању услова рада њених припадника.

Како је приметио, глобални актери у актуелном тренутку траже нову равнотежу у својим супротстављеним интересима што се, додаје, посебно одражава на увек „узаврео“ регион.

„Управо због тога, учинили смо све да очувамо мир и стабилност у региону, а на првом месту да заштитимо интересе нашег народа и државе“, рекао је Гашић.

Он је додао да је БИА радила на јачању веза и односа поверења са партнерским службама, чиме је, каже, учвршћен углед агенције у иностранству.

Навео је и да је три пута увећан ниво међународне сарадње, а све у циљу ефикасније размене сазнања о кључним безбедносним ризицима.

„Будући да за савремене безбедносне претње не постоје границе, да се брзо прилагођавају новим околностима и не губе на деструктивности, наш циљ је да кроз сталну сарадњу унапредимо начине на које ћемо моћи да предвидимо, превентивно делујемо и супротстављамо се овим проблемима“, истакао је директор БИА.

Гашић каже и да је изменама и допунама Закона о БИА отворен пут ка бржем развоју Агенције и запошљавању младог и образованог кадра.

Према његовим речима, значајно су унапређени технички капацитети, а у наредном периоду план је да даљим унапређењем тих ресурса БИА достигне ниво највећих светских служби.

„У наредном периоду планирамо и даље побољшање услова и квалитета рада наших припадника. Циљ нам је да модерно организовани и технички опремљени што раније препознамо савремене изазове и превентивно делујемо како бисмо безбедносне ризике и претње свели на најмању меру“, истакао је Гашић.

Рекао је да ће БИА и када је најтеже, и када за друге није могуће, бити ту да поносно и часно чува безбедност грађана и државе.

Навео је и да су се околности мењале, али да је суштина позива и њихове дужности остала иста – да као часни људи посвећено и одговорно заштите државу и народ од свих претњи.

„За нас патриотизам није само реч. То је безусловна љубав према Србији, која нас обавезује. Уверио сам се да припадници овај позив не доживљавају само као посао већ као част, дужност и одговорност према народу и држави“, навео је Гашић.

Поручио је да су правда, слобода и независност вредности које штите.