За пропагандни филм ‘Генерал’, који слави лик и дело ратног злочинца Анте Готовине, Хрватска је чак дала два милиона евра из буџета!

Како преносе загребачки медији, дугометражни филм и серија у осам наставака о команданту хрватских оружаних снага током злочиначке акције ‘Олуја’ приказиваће се од септембра у ударном термину ХРТ. Новац за реализацију овог пројекта су обезбедили ХРТ и ХАВЦ – Хрватски аудиовизуелни центар.

„Уговорена испорука серије од осам наставака је на јесен 2019. године. ХРТ учествује у реализацији у складу с обавезама које су регулисане уговором и које износе 9,6 милијуна куна“, објавили су са националне телевизије, док је филму од ХАВЦ легло још 4,2 милиона куна.

Редитељ и сценариста филма Антун Врдољак каже да посебну захвалност у реализацији ‘националног пројекта’ дугује хрватској војсци и министру Дамиру Крстичевићу.

– Без Хрватске војске пројекта не би било. Они су дали све од себе како би достојно приказали неке од највећих ратних победа у Домовинском рату. Не постоји начин да им свима довољно захвалимо, од пилота, оклопних возила, до пешадије, и посебно министра Крстичевића и његових сарадника – подвлачи Врдољак.

Медијски стручњак Саша Боројевић, на другој страни, каже да је ово ‘очекивана хрватска пропаганда’.

– Подсећам да су неофашистичка влада у Загребу и њен суд рехабилитовали Филипа Лукаса, НДХ пропагандисту из времена Павелића, па је снимање филма о ратном злочинцу Готовини само логичан наставак. Хрватска легализује поздрав ‘За дом спремни’ и ревидира историју геноцида, па зато и снима пропаганде филмове о неоусташким ‘херојима’ – истиче Боројевић.


М.Д.

Оставите Коментар