Град Београд је одлучио да у част 60. годишњице Првог самита несврстаних, који је 1961. године одржан у главном граду, обнови обелиск поред Бранковог моста.

Град Београд је обезбедио два милиона динара за обнову обелиска, саопштио је заменик градоначелника Горан Весић на Фејсбуку.

Весић је подсетио да је први Самит несврстаних земаља одржан 1961. године у Београду, који је тај догађај тада обележио формирањем Парка пријатељства на Новом Београду.

Додао је да сећање на један од најважнијих политичких догађаја друге половине 20. века чува и споменик Обелиск код Бранковог моста, који је, поводом одржавања Деветог самита несврстаних земаља 1989. године у Београду обновљен и том приликом добио нов изглед.

  • Од тада је запуштен и нажалост ишаран графитима. Завод за заштиту споменика културе Града Београда ће извести његову комплетну рестаурацију која ће обухватити чишћење камене облоге постамента и рестаурацију самог обелиска, док ће “Зеленило Београд“ спровести партерно уређење непосредне околине – написао је Весић.

Оставите Коментар