Председавајући Kомитета за спољне послове и известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер подржао је укидање виза за грађане лажне државе Kосова.

Мекалистер је навео да су у вези с тим, приштинске власти испуниле све критеријуме.

– Kосовске институције су напорно радиле да испуне све критеријуме и сада је дошло време да се то догоди. Постоје нека премишљања у земљама чланицама ЕУ, укључујући Француску и моју родну Немачку, али сам свестан да су очекивања на Kосову висока – казао је Мекалистер у Приштини после сусрета са самопроглашеним премијером Kосова Рамушом Харадинајем.

Мекалистер је током разговора позвао косовске власти да наставе реформе, посебно у сфери борбе против корупције и организованог криминала, као и у областима безбедности и миграција.

“Позивамо вас да држите темпо и наставите са напорним послом који обављате. Време је да покажете своје напоре у земљама чланицама које имају неке бриге по том питању. Мислим да ћемо моћи да прокрчимо пут за визну либерализацију за Kосово”, казао је Мекалистер.

Он је казао да као и велика већина чланова Европског парламента, подржава проширење Европске уније на “свих шест држава Западног Балкана”, које како је оценио, имају европску перспективу.

“Мислим да је стратегија за Западни Балкан коју је комесар (Јоханес Хан) представио прошле године, изузетна. То су основе, и на томе радимо”, казао је председавајући Kомитета за спољне послове и известилац Европског парламента за Србију.

Он је додао да је са Харадинајем разговарао о дешавањима на Kосову али и о дијалогу Београда и Приштине.

“Kосово се суочава са многим изазовима и било је занимљиво чути како премијер гледа на те ствари. Са једне стране, разговарали смо о ономе што се дешава у домаћој политици, у овој држави, на чему влада ради, а са друге стране смо разменили ставове како ће се дијалог Србије и Kосова наставити”, казао је Мекалистер.

Премијер лажне државе Kосова Рамуш Харадинај рекао је да је са Мекалистером разговарао о “домаћем задатку” за Kосово као и о европској перспективи.

--