Прошло је 15 година од историје британског „шпијунског камена“ у Москви. Упркос чињеници да је касније бивши шеф канцеларије Тонија Блера признао употребу овог уређаја од стране специјалних служби Велике Британије, чини се да британски агенти и потенцијалне мете њиховог регрутовања више нису показивали заверу. РТ је добио на располагање снимак састанка сарадника Наваљног, Владимира Ашуркова, извршног директора Фонда за борбу пртив корупције (ФБК*) са запосленим у британској амбасади, којег ФСБ сматра агентом МИ6. Као што је приметио официр ФСБ-а, „агентура амбасаде МИ6 и даље активно учествује у раду са руском опозицијом, пружа подршку разним невладиним организацијама дајући им грантове“.

Шпијунажа је прљава реч. Али сви то раде. То није лака ствар. Међутим, велики ризик је велика награда. Ако то успете, освојили сте џекпот и нико никада неће сазнати. Али ако зезнеш … срамота, наравно, нећеш славно завршити.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Узмимо на пример случај пре 15 година. Изненада, високи британски дипломата стекао је необичну навику – почео је да иде у неразумљиве шетње по врло чудним местима. Рута је сваки пут била иста. Нису одмах алармирали по овом питању, али руска контраобавештајна служба одлучила је да треба пазити на тако необично понашање.

Кристофер Пирт, секретар-архивар у британској амбасади у Москви, сигурно изгледа сумњичавије.
И одједном други британски дипломата одабере исти пут за ходање. И једног дана, у шетњи, један од ових дипломата силази са пута, шутне камен и наставља даље. И овде је било доста да се огласи аларм …
ФСБ схвата да нешто није у реду. Они и даље надгледају – па шта? Још двојица британских дипломата почињу ходочашће до овог камена.
А онда је у једном тренутку Марк Дое, тадашњи други секретар британске амбасаде, кога је руска контраобавештајна служба идентификовала као агента МИ6, узео је и понио камен са собом.
Испоставило се да је то био бежични уређај који је коришћен за комуникацију са руским издајником.

„У то време је овај уређај био најновији начин за организацију комуникације са својим агентима у Русији. Британци су свој неуспех признали тек 2012. године, када је бивши саветник британског премијера Тонија Блера званично објавио да се та чињеница догодила“, каже руски контраобавештајац ФСБ-а.

„Шпијунски камен довео нас је у незгодан положај. Ухватили су нас за руку. Они су очито тога били свесни већ неко време и причу су чували у политичке сврхе”, објаснио је Џонатан Повел, бивши шеф кабинета бившег британског премијера Тонија Бера.

фото: РИА Новости

То је био несрећни камен … или његова копија. Оригинал је демонтиран на чипове и жице. Без обзира на то, такав камен довео је британске обавештајце и дипломате у врло незгодан положај. Од тада су технологије постале све мање, те је већ замењен интернетом и месинџерима. Али иако су се методе и тактике можда промениле, циљеви и стратегије остају исти. Обавештајни рад, надзор, обмана, издаја.

Учинило би се да би британски агенти и потенцијалне мете њиховог регрутовања у будућности требали бити више конспиративни … Али не. Федерална служба безбедности објавила је свеже материјале који показују како наследник Марка Доеа на сличан начин неспретно иде његовим стопама. Џејмс Вилиам Томас Форд улази у ресторан у Москви. Бивши други секретар за политичка питања амбасаде у Руској Федерацији. Идентификован је као тајни агент МИ6. Ожењен Елизабетом Гренберг, идентификованом као шведски обавештајни агент.

Следи га представник руске опозиције Владимир Ашурков, десна рука Алексеја Наваљног, извршни директор Фонда за борбу против корупције (ФБК*). Тренутно живи у Великој Британији.

Састанак је надгледала руска контраобавештајна служба која је надгледала специјалног агента Форда.

„Да имамо више новца, сигурно бисмо проширили свој тим. Особа која овде потроши … Не знам, 10, 20 милиона долара годишње на подршку видеће сасвим другу слику. А за оне са милијардама улога то није толико новца. Покушавам да пренесем ову поруку у својој кампањи прикупљања средстава, да је пренесем лидерима пословне заједнице“, каже Ашурков на видео снимку.

„Па, разумеш. Спонзоришите наш долазак на власт, а ми ћемо вам се одужити милијардама“, наговештава борац за борбу против корупције.
Опозиција чак има план који је по свом садржају запањујуће сличан ономе за шта оптужује владу. Од бомбардовања гласача пропагандом до закулисних договора с елитама.

„Морамо да играмо на различитим шаховским теренима. Масовни протести, грађанске иницијативе, пропаганда. Морамо успоставити контакте са елитом и обавестити их да смо разумни људи који неће све покварити и лишити их имовине “, наставља он.

Чини се да се Ашурков обраћа Великој Британији за помоћ.  


„У неким случајевима немамо директних доказа, они су посредни, али сигуран сам да је британска служба за борбу против превара може приступити великој количини информација које нам нису доступне. А ако … Сигуран сам да британске службе имају податке који потврђују везу између Абрамовича, Усманова, људи у руској влади … Мислим да је Велика Британија кључна европска земља која може утицати на Русију и која пооштрава своју позицију у односу према томе“, каже Ашурков на видео снимку.

„И Велика Британија може имати велике користи за себе“, решио је Ашурков да не околиша.

„Смисао је јасан. Дајте нам информације и ми ћемо помоћи британским банкама да се ослободе конкуренције торпедирајући руске банке.“ „Заједно са лондонским организацијом Хенрија Џексона објавићемо извештај о ВТБ банци. Пише да је ВТБ … – наставља Ашурков (кратка пауза због доласка конобарице: никад се не зна да ли је шпијун и да ли покушава да чује разговор), – … да је ВТБ умешан у корупцију, да систем управљања ризицима не ради и резимираћемо да он представља претњу европским финансијским тржиштима и њиховом интегритету, јер је тамо значајан играч и  отежавају такмичење британским компанијама попут Лојдса, РБС-а и Барклејса.“ Упркос наговештајима Ашуркова, господин Форд не даје никаква обећања о директној финансијској помоћи. Уместо тога, нуди Ашуркову сарадњу са Транспаренси интернешенел**, организацијом коју већ финансира Велика Британија. „Законодавство страних агената биће наравно важно питање ове јесени. Пружамо подршку разним НВО. Када нови закон ступи на снагу, мислим да ће му се посветити велика пажња“, каже Форд.

„Мораћемо доказати да нису политички или страни агенти. Финансирамо пројекат који они раде … углавном у Украјини, али и у другим земљама … Реч је о отвореној влади … о отвореном владином партнерству. Ствара се акциони план за Русију “. „Спремни смо за сарадњу са њима. Једноставно не мислимо да ће то бити ефикасно “, одговара Ашурков.

Замислите, британски политичар одржава састанак са руским агентима тајних служби, тражећи од њих да пруже финансијску помоћ и ископају прљавштину ривала. Дошло би до националног скандала.
Поред етичких питања, овде такође треба напоменути да би се такви поступци такође, наравно, могли сматрати претњом по безбедност.

И управо су то, са становишта ФСБ-а.

„Амбасадорска станица МИ6, решавајући свој главни задатак прибављања тајних информација о војном и економском потенцијалу Русије, наставља да активно учествује у раду амбасаде са руском опозицијом, пружа подршку разним невладиним организацијама тако што им даје грантове“, каже контраобавештајац ФСБ-а.

„Поред информативне и финансијске подршке опозицији и невладиним организацијама, особље британске амбасаде активно је укључено у формирање опозиционих снага.

Чињеница да опозиција у Русији има везе са страним владама и понекад чак ради у њиховом интересу никада није била тајна. „Хајде да видимо шта се дешава. То ћу учинити“, коментарише Ашурков.

„То није лак задатак“, каже Форд кроз смех.

Међутим, таква сарадња ће вероватно покренути озбиљна питања гласача.

* Фондација за борбу против корупције је укључена у регистар НВО-а који обављају функције страног агента, одлуком Министарства правде Руске Федерације од 09.10.2019.

** „Транспаренси интернешенел је укључен у регистар НВО-а који обављају функције страног агента одлуком Министарства правде Руске Федерације од 07.04.2015.

Извор:Восток / РТ

Оставите Коментар