На Балкану оперишу албански обавештајци, који све рапортирају Едију Рами. У нашој држави подривају власт, али и снимају војне и полицијске положаје, упозоравају стручњаци.

Шпијуни албанске тајне службе (ШИШ) увелико вршљају по Србији! Стручњаци за безбедност оцењују да Албанци у нашој држави подривају власт, али и снимају важне војне и полицијске положаје!

Фото: PRINTSCREEN/МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА АЛБАНИЈЕ
Фото: PRINTSCREEN/МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА АЛБАНИЈЕ

Наиме, Албанија, која је и чланица НАТО, случајно је објавила на интернету тајне податке о својим најбољим обавештајцима, и то до најситнијих детаља – имена, врсту аутомобила које користе, регистарске таблице, бројеве личних карата и пасоша, оперативне рангове, детаље о путовањима, па чак и њихове свакодневне навике, пише Индепендент. Тако сада сви у свету знају где тачно делују најбољи албански шпијуни, колике су им плате, где иду код зубара, па чак и које водоинсталатере и ауто-механичаре зову ради поправки.

На високим местима

Нечувени скандал је разоткрио да Албанија има два човека на врло осетљивим позицијама у седишту НАТО у Бриселу, док су остали на високим дипломатским позицијама у Белгији, Грчкој, Србији и јужној српској покрајини Косову, Италији и Македонији.

Ови подаци су објављени на сајту албанског Министарства финансија у оквиру извештаја о финансијској ситуацији обавештајне службе ШИШ. Одмах је настала права паника у седишту Алијансе, јер ко уђе у албански систем, улази и у НАТО систем, пише Индепендент! Војни савез је објавио узбуну највишег степена, па су разоткривени агенти морали одмах да буду повучени с терена. Завладао је и страх да је њихова шпијунска мрежа откривена и у другим деловима света. Покренута је и истрага о овом пропусту.

– Можете да објавите свој буџет, али да објавите имена и друге детаље о агентима, то је сулудо – каже за Индепендент један оперативац америчке ЦИА који је желео да остане анониман.

Бивши оперативац ДБ Божа Спасић каже за Курир да је на Балкану активно 200-300 албанских шпијуна, а да им је Србија посебно занимљива.

Подривање власти

– Занима их буквално све, а највише политичке прилике. У Србији проверавају какво је стање у земљи, да ли је положај председника Александра Вучића сигуран, да ли му народ и даље верује… Имају агентурне задатке који се односе на подривање власти у Србији. Такође, занима их и положај војних и полицијских јединица. Учествују и у економској шпијунажи, ту су посебно активни на Новом Београду, где је седиште великих компанија и светских банака – наводи Спасић. Додаје да су се наше службе, а пре свих БИА, супротставиле њиховом деловању.

ОВО СУ РАЗОТКРИВЕНИ АЛБАНСКИ АГЕНТИ:

1. Фердинанд Нуку
2. Кујтим Прифти
3. Роберт Туци
4. Нестор Бабамето
5. Астрит Кинани
6. Невзат Шеху
7. Тонин Пренди
8. Бардок Гега
9. Хазби Брахја


Б. Каровић