Крајем ове и почетком следеће године хеликоптерске снаге Србије биће богатије за девет „Ербасових“ хеликоптера Х145М, који би требало да буду подељени војсци и полицији.

На основу уговора који су крајем 2016. закључила министарства одбране и унутрашњих послова са компанијом „Ербас хеликоптерс“, прва два „еурокоптера“ стићи ће у Србију крајем ове године, и то тако што ће по један припасти војсци и полицији док ће преосталих седам доћи током 2019.

Иначе, хеликоптер „Х-145М ербас“ представља лаки транспортни и вишенаменски хеликоптер с борбеним могућностима и сматра се једном од најсавременијих летелица у својој класи која је у употреби широм света.

Реч је о хеликоптеру који, осим двочлане посаде, може да превезе и још девет наоружаних војника и да носи и ракетно и митраљеско наоружање, због чега је идеалан за превоз припадника специјалних снага и за ватрену подршку њиховом десанту. У цивилној верзији користи се и за трагање и спасавање. У употреби је у САД, Великој Британији, Немачкој, Бразилу, Француској, Литванији, Саудијској Арабији…

Осталих седам, колико је Србија наручила, стићи ће током 2019. године, а у питању су три МИ-17 и четири борбена хеликоптера МИ-35, који је иначе, један од најмоћнијих борбених хеликоптера у употреби.

МИ-35 намењени су јединицама за брза дејства Републике Србије, а зову их још и летећи тенк. У транспортној кабини носи 8 путника под пуном опремом или рањенике са медицинским особљем. Терет у кабини може да буде до 1.500 килограма, док екстерни терет на сајлама може да поднесе тежину до 2.400 килограма. Уграђена авионика омогућава дневни лет на минималној висини од 10 до 25 метара, док је ноћу могуће летети на минималној висини од 50 метара. МИ-35 идеалан је за брзе борбене операције, али и извиђање и транспорт борбених група.

Хеликоптерска јединица МУП-а могла би да добије још два нова хеликоптера јер се преговара с Грузијом о куповини њихових „суперпума“.

Карактеристике ових летелица омогућавају да пилоти МУП-а могу да лете без обзира на временске услове, јер су они са садашњим летелицама били спречени да одлазе у поједине акције уколико је напољу хладно и ако временски услови могу проузроковати залеђивања.

Пилот и потпуковник Војске Србије, Горан Крнета, сматра да је куповина најављених хеликоптера изузетно важна, јер се модернизује хеликоптерска флота, али и омогућава нашим пилотима да лете на најсвременијим летелицама.

– Србија је позната као земља обучених и искусних пилота. Потребно је омогућити да поред изванредне теоријске обуке коју наши пилоти имају, добију и практичну прилику да управљају овим моћним летелицама. Изабран је висококвалитетан хеликоптер на западу Ербас Х145М и могу вам рећи да је то одлична летелица у складу са временом. Војска Србије користила је старије моделе хеликоптера типа Газела и МИ8 и сада је време да се то промени. Биће ми задовољство да ускоро на небу Србије видим наше пилоте, јер је Србија увек важила за земљу која је имала добре пилоте.

Доласком ових хеликоптера, Србија ће тако кренути у озбиљан процес реновирања своје флоте хеликоптера која тачно четврт века, од 1991. до 2016. године, није добила ни једну нови летелицу. На тај начин хеликоптерске снаге Србије биће много моћније него данас и у служби заштите грађана од пожара, поплава И других невоља.

Извор: srbijadanas.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here