Ференц Тот (42) из Зрењанина, заборављен и болестан борац са Кошара, који је недавно од власника тамошње пекаре добио доживотни ваучер, како би имао макар један сигуран оброк дневно, опет је изненађен хуманошћу људи који тамо раде.

Почетком јуна, власник пекаре “Пите испод сача – Стара Занатлија” Никола Стојичић одлучио је да овом хероју обезбеди бар један бесплатан оброк дневно.

Ференц Тот болује од епилепсије, живи у општинском стану и месечно добија 7.500 динара социјалне помоћи. Врућине које су последњих дана захватиле Србију, додатно су Ференцу отежале ситуацију због болести.

Никола Стојичић, власник пекаре, са својим запосленим, отишао је корак даље, у својој хуманости. Сваког јутра они Ференцу доносе нешто из пекаре, како он не би по врућини излазио.

Никола је о тешком животу Ференца сазнао преко друштвених мрежа, те је одлучио да се прикључи акцији прикупљања помоћи.

  • Било ми је жао кад сам видео у каквом је стању један ратни ветеран. Хтео сам бар мало да помогнем и направио сам тај доживотни ваучер за бесплатан оброк, да зна да неће остати гладан.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Знам да му није ни пријатно због чињенице да је гинуо за ову земљу, па сад чека да му неко помогне, али надам се да смо му бар мало олакшали – указује Никола.Ференц се веома обрадовао због Николиног геста.

  • Током борби на Кошарама добио сам промрзлине ногу, па су ме пребацили на ВМА. Онда сам добио и епи нападе, почео сам већ да халуцинирам. Када сам се раздужио и вратио кући, мајка ми је преминула на рукама. Остао сам сам, а убрзо након тога, опет сам добио епи напад и пао, поломио јагодичну кост, па су ме оперисали у Новом Саду.

Сада имам само вртоглавице, често морам да станем, чучнем. Тренутно сам у процесу прикупљања документације како би остварио статус борца и право на инвалидску пензију. Примам само социјалну помоћ. Да бих порикупио све папире везано за остваривање права на пензију, морам лично да идем у Београд и у друге службе овде, што ми је веома тешко, што због финансија , што због
здравственог стања – додаје Ференц.

Због болести Ференц није у могућности да ради тешке послове, добија социјалну помоћ у износу од 7. 500 динара, али само током девет месеци у години.

  • Три месеца сам без примања, тада ми је најтеже. Да будем искрен немам ни за живот, даџбине да платим нити шта да једем. Саборци покушавају да ми помогну, објавили су моју причу на друштвеним мрежама.

Гест Нколе и запослених у пекари ми много значи, јер схватам да има добрих људи и наде за помоћ – каже Ференц. Сви који су у могућности да помогну Ференцу да преживи наредна три месеца, могу га контактирати на број телефона 0631996187

С. Т.

Оставите Коментар