Државни секретар Министарства унутрашњих послова Милосав Миличковић критикује „најновију кампању лажи“ лидера Двери Бошка Обрадовића на рачун министра унутрашњих послова и других припадника МУП-а, а у изјави коју је доставио медијима појашњава пта је с новим слућбеним легитимацијама припадника полиције

  • Бошко Обрадовић, један од лидера Савеза за Србију, очигледно је решио да настави са кампањом лажи на рачун министра унутрашњих послова, али и других припадника МУП-а. Kао прво, пошто пита ко је добио посао израде нових службених легитимација припадника МУП-а, желим да обавестим целокупну јавност да нове легитимације ради државна институција, односно Завод за израду новчаница и кованог новца – навео је Миличковић.

Он објашњава да је одлука да легитимације изради Завод за новчанице имајући у виду могућности које пружа нова службена легитимација и које би све последице могла да изазове њена злоупотреба или евентуално фалсификовање.

  • Kако они израђују и сва лична документа грађана, сасвим је логично да раде и на безбедносно осетљивом документу какав је службена легитимација припадника МУП-а – каже државни секретар.

Kоментаришући да се Обрадовић није ни потрудио да провери шта се догађа с израдом нови легитимација, Миличковић наводи да је на било ком интернет претраживачу могао да пронађе више правилника о службеној легитимацији припадника МУП-а и да прочита да њих више од 20 година потписује ресорни министар.

Дакле, нити је то увео министар Небојша Стефановић, нити је он ишта мењао од раније утврђених правила у вези службене легитимације, констатовао је Миличковић.

Иначе, службена легитимација припадника Министарства унутрашњих послова по својој суштини представља легитимациону исправу којом носилац исте доказује свој идентитет и статус овлашћеног службеног лица у поступку примене полицијских овлашћења. Јасно је зато да њен изглед, садржај, ношење и употреба морају бити, а то и јесу, уређени одговарајућом, подзаконском и законском нормативом.

Одлука да се пређе на дигиталне службене легитимације донета је због практичних разлога и вишеструких могућности њене употребе, додао је Миличковић.

Он наводи и да осим што служи за идентификацију и доказивање својства полицијског службеника, нова легитимација може да се користи и за приступ и коришћење информационог система Министарства унутрашњих послова, дигитално потписивање докумената, шифровање службених докумената, физички приступ објектима и областима када је потребан већи ниво заштите и када је потребна идентификација.

Напомиње да је у контексту могуће злоупотребе више него неопходно да иста садржи одређене заштитне елементе који дају исправи безбедоносни карактер највишег нивоа. Управо зато легитимације израђује Завод за израду новчаница и кованог новца, као референтна установа са капацитетима и одговарајућим сертификатима.

  • Садашња службена легитимација иде и корак испред времена имајући у виду да поседује одређене електронске елементе који ће тек бити пуштени у функцију. Kао таква представља јединствен технолошки производ највишег степена сигурности, који прати и стратешке правце развоја Министарства унутрашњих послова – наводи Миличковић.

Бошко Обрадовиц је данас на крају конференције за новинаре показао нову легитимацију припадника МУ-а уз питање зашто је на њој потпис актуелног министра и да ли ће се „када он ускоро више не буде министар“, штампати нове. Он је питао и да ли је за израду легитимација расписан тендер и ко је добио тај посао.

Leave a Reply