Промотивни спот ФИБА за Европско првенство за жене у Србији и Летонији, који је синоћ емитован на РТС, а на коме се види мапа наше земље без Косова и Метохије, дигао је поприличну прашину!

Светска кошаркашка организација признала је Косово још 2015. године, па и није изненађење што су у спот ставили мапу Србије без наше јужне покрајине, али чуди што је емитован на Јавном сервису.

Такође, поставља се и питање да ли је наш Кошаркашки савез могао да утиче на ФИБА да се пронађе другачије решење за промотивни видео-материјал и да се избегне убацивање мапе пошто је тема изузетно осетљива.

Фото: Printscreen
Фото: Printscreen

Из РТС за Курир кажу да је пакет шпица и џинглова стигао из ФИБА. Додају да имају обавезу да емитују спот који су добили, али да су због спорне мапе одлучили да се више то не емитује.

„Емитери су у обавези да емитују само тај промо-материјал, али РТС неће емитовати материјале у којима се налази мапа Србије без територије Косова и Метохије. Материјал у коме су представљени градови домаћини Европског првенства у кошарци се иначе налазе и на званичном ФИБА сајту. У преносу утакмице између Србије и Белорусије, због нестанка струје у Зрењанину, више пута је дошло до прекида у достави сигнала од шпанске продукције, која производи и прослеђује сигнал Евровизији и свим емитерима, а коју је ангажовала ФИБА. Током тих прекида, грешком је емитован један кадар промо-материјала у коме се видела графика Србије без Косова и Метохије“, саопштила је ПР служба РТС.

У међувремену, видео је скинут са официјелног YоуТубе канала ФИБА.

Оставите Коментар