Обрт у случају „Борча“. Иако је Мон Гјурај, власник пекаре „Рома“, досад тврдио да није имао појма за слику на којој његов рођени брат у центру Београда показује двоглавог орла, симбол „велике Албаније“, испоставило се да баш и није тако… Наиме, на друштвеним мрежама се појавила фотографија из сасвим другог окружења на којој је управо Мон иза брата Флорима, а овај, као и на првој слици, показује прекрштеним рукама злокобни знак.

Власник пекаре са братом, Фото: Facebook printscreen
Власник пекаре са братом, Фото: Facebook printscreen

На нешто попут овога дан раније је указао и лидер Српског патриотског савеза Александар Шапић, чија је објава на друштвеним мрежама покренула лавину коментара.

– Пекар из Борче је прво рекао да се „његов радник“ сликао у центру Београда са рукама које праве симбол албанског орла. А онда се испоставило да је тачно да му је радник, али истовремено и рођени брат. Друга ствар, последњих година тај орао, кад га показујете рукама, није само симбол Албаније, него и јасан знак провокације српског народа – написао је Шапић, подсећајући да је Гјурај пре тога живео у Борчи без иједног јединог проблема.

Председник општине Нови Београд осудио је сваки покушај угрожавања безбедности Гјураја, али и констатовао да би свугде у свету, да је урадио нешто слично, имао далеко веће проблеме од 30 људи који певају српске песме испред радње.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић поручио је да сви грађани у Србији, без обзира на националност, уживају иста права и недопустиво је било какво угрожавање безбедности по националној основи.

– У Србији се поштују права свих националних мањина, али иста права као Албанац у Борчи мора да има и Србин у Призрену – закључио је Ђурић.


Ј. М.

Оставите Коментар