Јерменски премијер Никол Пашињан упозорава да Европа, ако геополитички значај ситуације у Нагорно-Kарабаху не буде исправно процењен, може да очекује Турску поред Беча.

  • Очекујем јасну позицију. Ако међународна заједница не буде правилно проценила геополитички значај те ситуације онда Европа може да очекује Турску поред Беча – рекао је Пашињан у интервјуу за немачки „Билд“.

То је, према његовим речима, повезано са империјалистичком политиком Анкаре.

Kако каже, Нагорно-Kарабах и Јерменија су сада „линија фронта цивилизације“.

  • Проблем је у томе што су Јермени на јужном Kавказу последња препрека за експанзију Турске на север, југо-исток и исток. Империјалистичка политика Турске превазилази јужни Kавказ. Погледајмо акције Турске у Средоземљу, Либији, на Блиском истоку, у Ираку и Сирији – додао је премијер Јерменије.

Према његовим речима, садашња ескалација у Нагорно-Kарабаху има међународни значај из три разлога.

  • Прво због тога што, као што сам вец́ рекао, Турска врбује и пребацује терористе из Сирије како би учествовали у борбама против Нагорно-Kарабаха и Јерменије. Друго, у тај процес је увучена турска војска. То показује империјалистички карактер политике Турске чије су акције усмерене на обнављање „Турског царства“ – рекао је Пашињан.

Leave a Reply