Председнику Србије је, иначе, на доласку у Минск, где борави поводом отварања Других европских игара, приређен свечани дочек.

Председник Србије Александар Вучић разговарао је у Минску, одмах по доласку у дводневну званичну посету Белорусији, са председником Александром Лукашенком о билатералној сарадњи и свим актуелним спољнополитичким питањима на домаћој и међународној агенди.

Вучић је после разговора са Лукашенком пренео да се без сумње налази у пријатељској земљи, у уверењу да економски односи Србије и Белорусије могу бити још бољи, док су политички односи, како је истакао, на највишем нивоу.

Два председника разговарали су и о скорој посети Лукашенка Србији, а на њиховој агенди било је и питање тренутног статуса косовског проблема и изгледима за његово решавање.

„Чини ми се да сам успео да објасним позицију Србије, детаљно, осим уобичајене захвалности што Белорусија није признала независност Kосова и што поштује суверенитет и територијални интегритет Србије“, рекао је Вучић.

Много је, каже, чуо од Лукашенка о збивањима у Молдавији и Грузији, а Лукашенко је, истиче председник, човек који веома добро познаје ситуацију и има добар увид у збивања и политичке процесе у земљама бившег СССР.

Председник Вучић је подсетио да је Лукашенко био једини шеф државе који је дошао у нашу земљу током бомбардовања НАТО, што Србија не може да заборави.

„Тада је показао велико срце и љубав према српском народу“, каже Вучић.

У данашњем разговору у Минску, посебно је било речи о потреби да две земље унапреде трговинску размену, која, истакао је Вучић, мора да буде много већа од тренутних 143 милиона, а са замеником премијера Белорусије српска делегација разговарала је о могућности стварања заједничког предузећа за монтажу аутобуса.

Председник Вучић верује да ће пре доласка Лукашенка у Србију бити завршено више договора и споразума у циљу повећања трговинске размене.

Лукашенку је, посебно, захвалио на четири мига која смо добили од Белорусије, као и на повољним ремонтним ценама, чиме је та земља значајно помогла Србији.

Председнику Србије је, иначе, на доласку у Минск, где борави поводом отварања Других европских игара, приређен свечани дочек.

Током посете он ће се у Минску састати и са руским премијером Дмитријем Медведевим и другим државницима.

Leave a Reply