Интернетом кружи видео снимак на коме се види вербални сукоб трупа Сиријске арапске армије и америчког конвоја у близини Тел Тамра. Оштар разговор је уследио пошто је амерички конвој заустављен на једном војном пункту.

  • Овог пута ћу да им дозволим пролаз, али следећи пут неће проћи ако се не договоре са нашим пријатељима (Русима)… И још једном вам кажем, ви сте окупатори, отићи ћете данас или сутра, али ћете отићи – рекао је сиријски војник Американцима.

Ово није први пут да сиријска војска ограничава кретање америчким војницима на северозападу Сирије.

Јединице Сиријске арапске армије су 12. децембра блокирале пролаз Американцима који су се кретали у близини аеродрома у Kамишлију у провинцији Хасака. Тада су Американци морали да изведу „тактичко повлачење“ после размене љутитих погледа са сиријском војском.

У Сирији је остало мање од 500 америчких војника, који се са својим курдским партнерима наводно и даље боре против Исламске државе.

Иако је прошло два месеца од изјаве америчког председника Доналда Трампа да све америчке трупе морају да се повуку из Сирије, главнокомандујући војске САД на Блиском истоку генерал Kенет Мекензи демантовао је те наводе.

  • Немамо никакав рок за повлачење – рекао је Мекензи новинарима у Бахреину крајем прошлог месеца.

Leave a Reply