ПОРТПАРОЛКА Министарства спољних послова Русије Марија Захарова објавила је снимак миграната који прелазе мексичко-америчку границу преко реке, те их је упоредила са избеглицама које покушавају да уђу у Европу преко Белорусије.

Она је иронично констатовала да је и овде вероватно Белорусија умешала своје прсте.

– Још једна група миграната прелази мексичко-америчку границу. Очигледно је председник (Белорусије Александар) Лукашенко пребацио Ратну морнарицу Белорусије на обалу Тексаса. Нико не треба да сумња да их одоздо подупире белоруска подморница. Загонетка је како је Минск успео то да уради, а да не привуче пажњу ПССЕ (Парламентарне скупштине Савета Европе) – написала је Захарова на Телеграму.

Раније је Захарова саветовала Вашингтону да се позабави решавањем ситуације на америчко-мексичкој граници уместо да држи предавања Москви о мигрантској кризи између Белорусије и ЕУ, а такође да анализира своје грешке које су довеле до те кризе.

Америчке власти су у последњих годину дана задржале рекордних 1,7 милиона људи на граници са Мексиком. Разлог је оштрији став мексичких власти према мигрантима – организоване групе углавном разбијају безбедносне снаге, враћају их на јужну границу или депортују ако немају документа. За девет месеци 2021. године у Мексику је идентификовано преко 190.000 илегалних миграната.

Мигрантска криза на граници Белорусије са Летонијом, Литванијом и Пољском, куда су се од почетка године упутили мигранти, заоштрила се 8. новембра. Неколико хиљада миграната дошло је до белоруско-пољске границе и не напушта пограничну зону. Неки од њих покушали су да уђу у Пољску разбијајући ограду од бодљикаве жице. Земље Европске уније оптужују Минск за намерну ескалацију кризе и позивају на увођење санкција. Председник Белорусије Александар Лукашенко сматра да су за ову ситуацију криве саме западне земље, због чијих дејстава људи беже од рата.

Оставите Коментар