Американци су нудили три милиона долара и промену идентитета Радету Марковићу, бившем шефу Државне безбедности, уколико оптужи Слободана Милошевића приликом сведочења у Хагу.

Ово након готово две деценије открива Горан Петронијевић, један од тадашњих Марковићевих адвоката. Како тврди, понуду је изнео некадашњи главни тужилац у Хашком трибуналу Џефри Најс.

 • Комплетно нов идентитет, измештање с породицом у трећу државу, имовинско обезбеђење до краја живота, помињало се три милиона долара – каже Петронијевић.

НИЈЕ ПОСЛУШАО

Од договора, међутим, није било ништа.

 • Марковић је тада отишао у Хаг и сведочио, али онако како је он желео, што се није допало хашким тужиоцима, који су имали специфичну улогу у процесу преговарања са сведоцима-сарадницима – навео је Петронијевић.

Адвокат Тома Фила, један од правних заступника Слободана Милошевића у Хагу, оцењује за Српски телеграф да се тадашња власт додворавала Американцима, чија је жеља била да довуку Милошевића пред суд.

 • Могуће да је Најс то нудио Марковићу. Он је обична америчка бараба, коју су пустили овде да вршља по Београду. Ишао је са заштитом, упадао свуда, покушао је и код мене у канцеларију да упадне, али сам га избацио. Када је ДОС дошао на власт, радили су све живо да се додворе Американцима, понашали су се доушнички с Америком. Дошао је као победник, победио Милошевића, довукао га пред суд – наводи Фила.

Никола Шаиновић, некадашњи премијер Србије, такође хашки оптуженик, наводи да су сведоци на разне начине притискани за време суђења Милошевићу, као и да су Американци и Британци били господари тог суда јер су њихови тужиоци управљали процесом.

 • Они су у припреми за Милошевићево суђење спроводили разне притиске на разне људе, с разним врстама уцена и понуда. Један мали број је успео, нажалост, али с трагичним исходом попут Милана Бабића, који је пристао да сведочи, међутим, они му никада нису обезбедили породицу и на крају су га уценили да сведочи и против Милана Мартића, што није могао да издржи и извршио је самоубиство – објашњава Шаиновић.

ДВОСТРУКА ИГРА

Шаиновић наводи и друге понуде.

 • Нуђено је генералу Ојданићу да сведочи и да се ослободи Хага, генерал је одбио, нуђено је мени да сведочим и променим идентитет, мислим да су Радету Марковићу нудиле то и домаће власти, да су чак и били непоштени, нудили су, а онда су му елементе понуде узели као сведочење, на основу кога је осуђен, верујем да му је исто тако нудио и Хаг – наводи Шаиновић за Српски телеграф.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Супруга: Нудили му да бира земљу

Ива Марковић, супруга бившег шефа ДБ, 2016. је проговорила за медије о истрази и суђењу њеном супругу, наводећи да су све време на њега вршени страховити притисци да каже да је по налогу Милошевића или његове жене учествовао у политичким убиствима.

 • Раде је увек био спреман да каже своја сазнања, али то се није уклапало у њихову, наводну, истину. Тако је било и са сведочењем у Хагу. Нудили су му слободу у замену за то да сведочи против Милошевића пред Хашким трибуналом. Није пристао. Зоран Мијатовић, Горан Петровић и Душан Михајловић извели су га из ЦЗ и одвели на разговор 31. маја 2001. Тада су му нудили да изабере земљу у коју хоће да оде с породицом, да добије нови идентитет, материјалну сигурност. Све, само да оптужи Милошевића. Није пристао – навела је Ива Марковић.

Џефри Најс га је посетио у затвору

Душан Машић, адвокат Радета Марковића, 2002, уочи суђења у Хагу, изјавио је да је његов клијент спреман на сарадњу, али да сматра да није учинио ништа лоше. Марковић је доспео у затвор после пада Милошевића и тада га је посетио тужилац трибунала Џефри Најс.

 • Мој клијент му је рекао да је спреман да сведочи јер признаје сваки суд с којим његова земља сарађује. Марковић сматра да ни он, а ни Милошевић нису учинили ништа лоше и нема намеру да лаже или терети било кога да би извукао ма какву корист за себе – навео је тада Машић.

Ко је Раде Марковић

 • каријеру започео 1970.
 • убрзо након убиства Радована Стојичића Баџе постао начелник ресора Јавне безбедности, са чином генерал-потпуковника
 • чин генерал-потпуковника и место начелника СДБ добија после смене Јовице Станишића 1998.
 • бивши начелник службе државне безбедности Србије
 • осумњичен за учешће у политичким убиствима између октобра 1998. и јануара 2001.
 • ухапшен је 23. фебруара 2001.
 • осуђен 30. јануара 2003. за помагање у прикривању четвороструког убиства чланова Српског покрета обнове на Ибарској магистрали
 • осуђен на 40 година затвора
 • борави у Забели, у седмом павиљону, са око 150 затвореника
 • у затвору написао књигу „Казна без злочина“

Кристина Илић

Оставите Коментар