Управа париске катедрале Нотр Дам огласила се о одлуци о стављању заставе Косова у цркви поводом обележавања 100 година од завршетка Првог светског рата.

Како је наведено, одлука је донета на основу списка званичника позваних на комеморацију у недељу у Паризу, јавила је агенција Франс прес.

Неименовани портпарол цркве објаснио је да је одлучено да се ставе заставе свих оних који су позвани на комеморацију на основу списка добијеног од Јелисејске палате.

– Нотр Дам не заузима ничији став нити се бави дипломатијом – рекао је портпарол.

На комеморацију у недељу у Паризу позвано је неколико десетина шефова држава и влада. Позвани су председник Косова Хашим Тачи, као и председник Србије Александар Вучић.

Вест о застави Косова у Нотр Даму је током викенда пренео на Твитеру косовски амбасадор у Француској Кендрим Гаши.

Он је на тој друштвеној мрежи поставио фотографију цркве са заставама држава учесница рата и написао: „Застава Косова први пут се вијори у Нотр-Даму у оквиру комеморација 100 година од завршетка Првог светског рата“.

Та вест је изазвала незадовољство власти у Београду. Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је истицање заставе Косова у париској катедрали „велики скандал“, али да Београд то не може да спречи.