Уверени смо да ће државни врх Србије, председник Вучић и Влада Р. Србије, данас донети исправну одлуку и да ће прихватити захтев Српске православне цркве (СПЦ) да верници, у недељу, на дан Васкрса, могу да присуствују јутарњим богослужењима у својим црквама – изјавио је Александар Ђурђев, председник Српске лиге (СЛ), додајући да зна да се председник и Влада свим силама боре да спрече ширење заразе и сачувају људске животе, и да им није лако да на неколико сати укину забрану кретања и окупљања, али исто тако верује да ће председник Вучић подржати став СПЦ, која кроз читаву своју историју од преко 2000 година била темељ српске цивилизације и да је као позитивну тековину српској нацији подарила и здравство.

Епископ бачки Иринеј Буловић је мудро поучио све забринуте да „Зараза се добија на разне начине, нарочито када се не поштују инструкције државе и медицинске струке, а то погађа и свештена лица. Од Причешћа се за две хиљаде година никад нико није заразио, па ни свештеници који су причешћивали губавце, туберкулозне и друге оболеле од тада неизлечивих заразних болести. Ако је проблем у богослужењу и причешћивању, како то да бивају заражени они који никад у цркву и не улазе, а камоли да се причешћују? Шта нам ти несрећни заблудели људи поручују?

Да је опасност у Цркви, а не у кафићима, журкама, непоштовању неопходне самоизолације и другим чиниоцима? Духовно смо као народ спали на ниске гране, али нам душу спасавају лекари, болничарке, војници, полицајци, они који прискачу у помоћ усамљеним или беспомоћним старијим људима, па, штавише, и новинари који говоре истину и не шире дезинформације и панику.“

Ђурђев истиче да сви они који су у изолацији и самоизолацији, као и хронични болесници и људи старији од 65 година не могу и не смеју добити дозволу кретања на дан Васкрса како би дошли у цркву, јер би то угрозило здравље великог броја грађана, што је недопустиво, зато је потребно унапред дефинисати строга правила, и да се тачно зна ко сме да напушта своје домове, а ко не, како не би дошло до злоупотребе ове дозволе.

Црква може до таквих људи доћи и у њихове домове како би их причестили свештеници Прослава најрадоснијег хришћанског празника Васкрса од изузетног је значаја за православне вернике и нашу Цркву, јер тог дана славимо живот и победу над смрћу, зато је неопходно да и у овом тешком времену, у време пандемије вируса корона, дозволимо верницима да дођу у своје храмове и присуствују богослужењу, што ће, надамо се, државни врх наше земље, уз подршку СПЦ, то и одобрити – закључује Ђурђев.

Оставите Коментар