Веома узбудљив и турбулентан живот је имао Дијего Армандо Марадона, од магије у ногама до опијености дрогом, од великих речи до катастрофалних испада.

Златни дечко који одрастао у фавелама Буенос Аиреса, обележио је историју светских великана попут Боке Јуниорс, Барселоне и Наполија.

“Ел Пибе” нас је напустио, а Objektiv.rs вам представља 9 ствари које можда нисте знали о легенди светског фудбала.

Дијего Марадона и Мухамед Али

Невероватна и занимљва чињеница која повезује легендарног фудбалера и прослављеног боксера везана је за њихове почетке, односно почетак Марадониног живота и Алијеве каријере.

Дијего Марадона је рођен 3. октобра 1960. године само три дана након што је Мухамед Али дошао до своје прве победе у професионалном боксу.

Љубав према револуционарима

Ова повезаност чувеног “Ел Пибеа” са ревоулционарним личностима, никако није случајна. Једна од његових тетоважа посвећена је његовом хероју и земљаку Ернесту Че Гевари.

Марадона је такође био пријатељ са Фиделом Кастром, кога је сматра за једног од највећих људи који су ходали овом планетом.

Селектор Аргентине

Није непознато да је Марадона сео на чело националног тима Аргентине 2008. године, чак је и имао успешан деби против Шкотске када су “Гаучоси” победили са 1:0.

Оно чега се мало ко сећа јесте пораз од Боливије, 1. априла 2009. године са 6:1. То је уједно један од најтежих пораза у историји Аргентине.

Стадион “Дијего Армандо Марадона”

Од трентука када смо сазнали да је “Ел Пибе” преминуо, покренута је велика инцијатива у Напуљу да стадион “Сан Паоло” понесе име по легенди Наполија.

Ипак, оно што је мало познато јесте чињеница да се стадион Аргентинос Јуниорса, клуба у коме је легендарни Аргентинац започео каријеру већ зове “Дијего Армандо Марадона” и то од 2004. године.

Краљ Напуља

Вероватно најуспешнији део каријере Марадона је управо провео у граду на обали Средоземног мора у подножју Везува. У дресу небескоплавих Дијего је освојио две титуле шампиона Италије 1986/87 и 1989/90.

Оно што је занимљво јесте чињеница да Наполи никада пре или после Марадоне није узео ниједну титулу првака Италије.

Дијего Марадона и десетка

Марадона је постао препознатљив у свету носећи на својим леђима број 10. Управо са десетком је очаравао публику у Аргентини, Шпанији, Италији и по читавом свету.

Због тога је Фудбалски савез Аргентине по његовом повлачењу тражио од ФИФЕ да се повуче дрес са бројем 10, односно да више никада нико не може да обуче чувену десетку.

Наравно, овај сулуди покушај Аргентинац је Светска фудбалска асоцијација одбила.

“Ел Пибе” и дрога

Мање више сви су упознати са чињеницом да је Марадона још у Италији био супсендован из фудбала због коришћења кокаина, што је уједно и окончало његову каријеру у Наполију.

Међутим, занимљиво је то што је на Светском првенству у Америци 1994. године Марадона одиграо свега две утакмице за национални тим. Зашто?

Зато што је након другог меча пао на допинг тесту, када је утврђено да је на поново био на кокаину.

Марадонина црква

Дијего Армандо Марадона се буквално у Аргентини доживљава као божанство, дословну примену те тврдње могли смо да видимо 1998. године.

Недуго након што је Дијего завршио каријеру његове присталице су одлучиле да оснују цркву под именом “Марадонина црква” у Буенос Аиресу.

Кокаин на утакмици

Ово је једина непотврђена прича која се везује за име легендарног Дијега Арманда Марадоне. Пошто је 1986. године био један од најбољих играча позван је на утакмицу највећих фудбалских звезда, која је одржана у Пасадени, Калифорнија.

Марадона је постигао одлучујћи пенал за победу своје екипе и ту почиње чувена прича. Аргентинац је кренуо да прославља гол, а потом му је пришао један човек са чије руке је он “ушмркао” нешто. Наводи, говоре да је то био кокаин.

Оставите Коментар