У својој аутобиографској књизи, под називом „Нова држава, модерни државник“, председник привремених приштинских институција Хашим Тачи је, између осталог, објавио и ретке фотографије на којима са само 16 година држи оружје у рукама, пише приштинска Бота сот
У опису се каже да је већина фотографија Тачијеве породице спаљена заједно са њиховом кућом током последњег рата на Kосову.

Тачи на тој фотографији држи пиштољ у руци у свом дому у Буроју, док се иза њега види национална застава и портрети ликова попут Скендербега, али и албанских злочинаца Шоте Галице, Азем Галице, Исмаил Kемаиља и Иса Болетина.

Шота је била жена једног од највећих Србомрзаца, који је харао по Kосову и Метохији, која је након његове погибије узела мушку народну ношњу и наставила да убија српски народ истом силином као њен муж.

У српском народу сачувано је сећање на догађај када је Шота ухватила шесторо српске деце, чобанчади код стада, на планини Мокри, повезала их, наложила ватру и све их бацила у огањ.

Док су деца горела, приповеда се, Шота је са качацима играла своју игру око ватре, оргијала и певала: „Шоте, мори Шоте! Шоте, машала! Давно желим, мори, Шоте, да те играм ја!“.

На месту страдања невине дечице подигнута је спомен-плоча која је стајала до свршетка Другог светског рата, када су је комунисти уклонили како би сачували “братство и јединство – зеницу ока свог“.

Да ли из незнања, или пак из неких других побуда и разлога, Срби, нажалост, оберучке прихватају ову игру која је редовно, чак неизоставно, заступљена на репертоарима њихових славља.

Оставите Коментар