Председник „Атлас групе“ Душко Кнежевић, за којим је расписана потерница због сумње на прање новца, оптужио је председника Црне Горе и шефа Демократске партије, свог дојучерашњег великог пријатеља, Мила Ђукановића и „кланове блиске првој фамилији“ да покушавају да преузму његову имовину и послове.

Он је рекао да заправо ти кругови стоје иза налога за његово хапшење и да је у том послу главни специјални државни тужилац Миливоје Катнић само оруђе у њиховим рукама.

– Ти кругови користе специјалног тужиоца да нанесу штету Атлас Групи и Атлас банци, преузму њену имовину и профитабилне послове. Ко су ти кругови? Очито они који имају довољно моћи да специјални тужилац и делови правосуђа буду њихове играчке. Светски позната компанија за финансијске истраге и наш тим адвоката из Лондона су дошли до закључка да иза овога стоји Ђукановић и кланови блиски првој фамилији – поручио је Кнежевић подгоричким „Вијестима“.

Душко Кнежевић је оснивач и председник Управног одбора корпорације Алтлас група (АГЦ). АГЦ је највећа финансијска група у Црној Гори коју чине десетине компанија са далекоснежним пословним интересом, укључујући банке и финансијске компаније у Србији, Русији, Великој Британији и на Кипру.

Пре неколико година, портал „Монитор“ сврстао је Душка Кнежевића међу најбогатије бизнисмене у Црној Гори и блиског пријатеља актуелног председника Мила Ђукановића, те човека који се бави пословима мултимилионске вредности. Према сопственом признању, Кнежевић је 25 година финансирао ДПС.

Уз то, Кнежевић је оснивач и председник два пословно оријентисана универзитета, једног у Србији и једног у Црној Гори, а у априлу 2010, Кнежевић је постао и члан Клинтонове Глобалне иницијативе која окупља приватни сектор, невладине организације и остале глобалне лидере како би се „ефикасно суочила са највећим светским проблемима“.

Кнежевић је Атлас фонадацију основао 2010. са мисијом да подржи „отварање нових друштвених вредности и економског оснаживања грађана кроз унапређење пословног окружења и корпоративно друштвено-одговорних пракси“. У међувремену, стекао је немерљив капитал.

Пријатељ Мила Ђукановића

Како је „Монитор“ тада описао, Кнежевић је декларисани пријатељ Мила Ђукановића. Поседовао је више фирми – Јадрански сајам у Будви, Атлас групу, Универзитет Медитеран…

– Преко Атлас групе Кнежевић поседује Атлас монт банку, Медицински и спа центар Мељине, комплекс Каменово бич од 33 хиљаде квадрата, Телевизију и радио Атлас, фабрику воде Аqуа Монта, Инвест банку Монтенегро, као и велелепно здање у Подгорици, још у изградњи – Атлас капитал центар, планиран на 93 хиљаде квадрата, у чију је изградњу Кнежевић са страним инвеститорима из Уједињених Арапских Емирата, наводно уложио огроман новац, стотине милиона евра – наводи се у тадашњем тексту од пре неколико година иако је Кнежевић у међувремену изгубио или продао неке од наведених бизниса.

Иако званичних података о висини његовог богатства нема, спекулише се да оно износи више стотина милиона евра иако је сам Кнежевић раније објавио да има милијарду и да ће је дуплирати.

Рођен је 30. маја 1959. у Подгорици. Економски факултет завршио је у Београду где је касније и магистрирао да би потом и докторирао на Правном факултету Београдског универзитета. Касније је награђен звањем доктора правних и економских студија. Написао је и неколико књига.

Финансијски проблеми

Ипак, његови проблеми почели су 2014. када је објављено да његови послови иду силазном путањом.

Након година успона, ширења бизниса на разне делатности: инвестиције, банкарство, здравство, осигурање, медији, производња флаширане воде… у кратком року се догодило доста тога због чега је значајан део јавности стекао утисак да су „добра времена“ за овог доктора економије завршена.

Први, јавности познат, ударац Кнежевићевом бизнису стигао је када је Руска монетарна власт 2014. забранила рад руској филијали његове Атлас банке јер је, наводно, током 2013. била укључена у сумњиве операције везане за пренос новца ван Русије у износу од више од 180 милиона евра.

Исте године уследио је и ударац у виду губитка Атлас капитал центра јер су арапски инвеститори, односно, Капитал инвестмент из Уједињених Арапских Емирата, која је већински власник пословно-стамбеног комплекса у центру Подгорице истиснули Кнежевића чији је удео био око 23 одсто због, наводно, непоштовања договора из партнерског односа, кашњења у градњи али и неадекватног трошења више милиона евра без њиховог знања.

Између руске забране рада његовој банци у Москви и „отказу“ који је добио од арапских партнера, Кнежевићу је и домаћа Влада задала озбиљан ударац.

Тадашњи кабинет Мила Ђукановића је одбио да прихвати измене уговора о приватизацији некадашње војне болнице у Мељинама код Херцег Новог. Атлас група није поштовала приватизациони уговор, а од Владе су тражили анекс уговора који би им обезбедио додатне повољности, што није прошло.

Потерница

Полиција и Специјално тужилаштво већ дуже време приводе и саслушавају службенике Кнежевићеве Атлас банке због сумње да је, наводно, у протеклом периоду опрано више од пола милијарде евра, а опсежном истрагом је обухваћено више десетина фирми и појединаца.

Централна банка је у међувремену увела принудну управу у Кнежевићеве: Атлас и Инвест банку Монтенегро (ИБМ), да би потом ИБМ одузела дозволу и наложила стечај, а у Атлас банци докапитализацију.

Из Атлас групе су, од почетка афере, више пута негиране нерегуларности у пословању, а пре неколико дана, Кнежевић је поручио да је „увођење стечаја у ИБМ чист криминал“, те да је то „намерно урађено јер преко ИБМ банке хоће да контролишу и преузму“ његову имовину.У међувремену, Кнежевић из иностранства, преко Инстаграма, уз интригантне поруке објављује серије заједничких фотографија са председником Ђукановићем, њиховим заједничким пријатељима, појединим функционерима ДПС-а и челницима тужилаштва, укључујући и Миливоја Катнића.

Кнежевић је пре неколико дана такође Вијестима саопштио да је ДПС-у донирао новац за локалне изборе у Подгорици и да је све то урадио у договору са њеним лидером Милом Ђукановићем и тадашњим градоначелником Подгорице, Славољубом Стијеповићем.