Одлазећи британски амбасадор у Србији Денис Киф изјавио је да две земље имају комплексан однос, али и да деле заједничке вредности.Треба да разговарамо о тешким питањима, али то можемо јер делимо заједничке вредности, казао је Киф у емисији Прави угао Радио-телевизије Војводине.

Оценио је да британски предлог резолуције о Сребреници у Савету безбедности УН пре три године није био усмерен против Србије и навео да су за помирење у региону потребни „искреност и отворена дискусија, а не релативизација“.

Замољен да прокоментарише медијске наводе да иза појединих акција косовске специјалне полиције на северу Косова стоје британски саветници, Киф је казао да „не говори о теоријама завере“ и оценио да су то „глупости“.

  • Наша политика око Косова је да подржавамо повратак дијалогу уз посредовање ЕУ. Ми смо пријатељи Балкана, Косово је за нас држава, али кажемо да треба да разговарате и да решење буде постигнуто кроз дијалог -рекао је Киф.

Навео је да је улазак Србије у ЕУ у интересу и Београда и Лондона, јер Велика Британија жели „стабилан, просперитетан и безбедан“ Западни Балкан.

Поводом изласка Велике Британије из ЕУ (Брегзит), Киф је рекао да није тачно да та земља „одлази из Европе“, да је чланица НАТО и да ће „остати партнер свих земаља ЕУ и Балкана“.

--

Leave a Reply