Оријентационо тестирање – сви се питају шта је то, ко ће му бити подвргнут и како тачно?
Било како било, стручњаци се слажу у једном, оно ће нам помоћи да стигнемо до одговора да ли смо стекли колективни имунитет и ако нисмо које ће нам бити стратегије док се не деси вакцина. А са тим тестирањем креће се већ у мају и обухватиће од 7.000 до 10.000 домаћинстава широм Србије.

У доба када се још увек боримо са корона вирусом, поставља се питање колико смо заправо постали имуни, и како ћемо реаговати ако се догоди и тај други талас који се очекује почетком зиме.

Епидемиолози кажу да је 10 пута већи број заражених од оног броја који се ишчитава из дана у дан, а када је колективни имунитет у питању мишљења су подељена – имамо оне који сматрају да смо још увек далеко од имунизације, други пак тврде да смо на добром путу да стекнемо такозвани „имунитет крда“ који ће нам бити штит ако се вирус врати на јесен и зуму, а сва је прилика да хоће.

Тестирање креће од 4. маја
Доста је речи било ових дана о томе када би поменуто тестирање могло почети, а председница Владе Србије Ана Брнабић ставила је тачку на спекулације. Она је говорећи на првој седници Скупштине од увођења ванредног стања нагласила да ће тестирање почети 4. маја и да ће бити обухваћено 7.000 домаћинстава.

Епидемиолог проф. др Бранислав Тиодоровић објаснио је да ћемо прецизно знати да ли смо колективно постали имуни тек онда када се обави тестирање на антитела, које се планира за мај, али и јун када ће бити тестирано највероватније између 7.000 и 10.000 људи.

  • Док не завршимо тестирање ми не знамо ништа о колективном имунитету, све што кажемо је на основу претпоставки и прорачуна. То је велики посао, на студији се још увек ради, тек ћемо утврдити начин и време, али оно што је познато то је да ће за разлику од садашњег тестирања, када се утврђује присуство вируса путем бриса, присуство антитела утврђивати путем крви – објаснио је др Тиодоровић.

Ту, према његовим речима, лекари морају да буду добро организовани и умрежени.

  • Од људи из читаве земље ће се узимати се узорци како бисмо могли да негде пре јесени, како се мени чини, да имамо јасну слику да ли смо ми стекли колективни имунитет, од 60, али добро би било да буде 70 одсто – каже др Тиодоровић.

Бирање и тестирање целокупних породица
Са њим се слаже и епидемиолог Предраг Kон који је гостујући на трећој wеб конференцији „Ту смо“ у организацији Форума пацијената Србије говорио о детаљима самог ориентационог тестирања.

  • У мају ће ићи орјентационо тестирање. Оно ће ће се вршити на 7.000 породица. Методологију прави Медицински факултет у Београду. Биће тестиране породице које су извучене случајним узорковањем. То функционише тако што ће бити одређене породице које ће прихватити да сви чланови породице буду тестирани и тако ћемо испитати да ли има позитивних или не – објаснио је Kон и додао да све почиње 4. маја, те да ће бити добар показатељ колико је вирус био у становништву.

Он је упоредио такву врсту тестирања са мерењем рејтинга. Говорећи о тестовима, Kон је рекао да ми сада имамо опште тестове на анатитела у употреби.

  • Вирус је у почетку у ждрелу, а касније може да се спусти па да га нема у ждрелу. Kомбинација ПЦР-а и теста на антитела би могао да покаже прецизно да ли је неко изградио имунитет – казао је лекар.

Узимање узорака и из делова земље где није било много заражених
Kако стручњаци објашњавају, велики број људи и не зна да носи вирус у себи, јер се код неких људи симптоми не појављују, или су пак у некој благој форми. Епидемиолози зато апелују да треба носити маске. У овом тренутку истичу најважније је да онај који је вирусоноша има маску, управо јер многи немају симптоме, а шире заразу.

  • Kако ће све изгледати знаћемо када дође време за то, а то је наравно близу и почиње у мају. Тестираће се верујем људи који су у породици имали оболелог, требало би да се тестирају и деца, зато је потребно време да се људи припреме. Важно је знати да ће тај репрезентативни узорак бити узет из различитих крајева земље, па чак и из оних места где није било великог броја оболелих – рекао је др Тиодоровић.

Дакле, додаје, иде прво организација, затим унос података, анализа и на крају ћемо саопштити како стојимо са колективним инунитетом.

Kако је премијерка Брнабић објаснила у свом извештају у току је четврта фаза у Србији у борби против корона вируса која обухвата и епидемиолошку студију, а то је управо ово тестирање на антитела, које ће нам показати колико смо имуни на корона вирус.

  • Оно што је у овој фази потребно и већ смо донели одлуку, то је израда епидемиолошке студије, да видимо у каквом стању се сада налази наше друштво, колико је људи прележало ЦОВИД19, колико је антитела. Ту студију ће радити Медицински факултет Универзитета у Београду и кренуће 4. маја на узорку од 7.000 домаћинстава – навела је тада Бранабић.

Оно што до краја није познато је на који начин ће се бирати породице, као ни то да ли ће бити позиване телефоном или неки други начин да дођу у домове здравља или неке друге здраствене установе.

Оставите Коментар