Бивши официр италијанске војске Марко Диана, умро је у педесетој години живота, а његова рана смрт дошла је на прве странице дневних новина, јер је подлегао раку лимфног система, болести која се доводи у везу са осиромашеним уранијумом и војном службом.

Како пише лист “Il Fato Kotidijano”, Марко Диана служио је у војним мисијама у Сомалији и на Косову, а по повратку кући разболео се, па је као тежак болесник годинама водио битку са војним властима и администрацијом, који не признају да су малигна обољења последица војне службе у областима загађеним осиромашеном уранијумом.

Овакве случајеве у Италији зову “Балкански синдром”. Први оболели појавили су се 2001. године, након што су се кући вратили војници који су били у мисијама у Босни и Херцеговини и на Косову. Деведесетих година Србија, Босна и Херцеговина и Косово су бомбардовани од стране НАТО-а муницијом која је садржавала осиромешени уранијум.

Према организацији “Војна опсерваторија” у Италији се, од деведестих до данас, разболило од канцерогених обољења 7500 војника који су учествивали у војним мисијама у ратним зонама, а 366 је преминуло.

Држава то јест војне власти не признају генерално да су малигне болести војника последица њиховог службеног боравка у подручјима загађеним осиромашеним уранијумом, па се сваки оболели мора борити сам и тужити војне власти да би, прво, болест била призната као последица војне службе и друго, да би добили одговарајућу одштету и посебну пензију.

До сада је 119 некадашњих војника, оболелих од малигних оболења, тужило и добило одштету од министарства одбране.

Преминули официр Марко Диана је јос 2013. године објавио на својој Фејсбук страници да је морао да прода кућу да би могао наставити лечење.

Leave a Reply