Бивши официр италијанске војске Марко Диана, умро је у педесетој години живота, а његова рана смрт дошла је на прве странице дневних новина, јер је подлегао раку лимфног система, болести која се доводи у везу са осиромашеним уранијумом и војном службом.

Како пише лист “Il Fato Kotidijano”, Марко Диана служио је у војним мисијама у Сомалији и на Косову, а по повратку кући разболео се, па је као тежак болесник годинама водио битку са војним властима и администрацијом, који не признају да су малигна обољења последица војне службе у областима загађеним осиромашеном уранијумом.

Овакве случајеве у Италији зову “Балкански синдром”. Први оболели појавили су се 2001. године, након што су се кући вратили војници који су били у мисијама у Босни и Херцеговини и на Косову. Деведесетих година Србија, Босна и Херцеговина и Косово су бомбардовани од стране НАТО-а муницијом која је садржавала осиромешени уранијум.

Према организацији “Војна опсерваторија” у Италији се, од деведестих до данас, разболило од канцерогених обољења 7500 војника који су учествивали у војним мисијама у ратним зонама, а 366 је преминуло.

Држава то јест војне власти не признају генерално да су малигне болести војника последица њиховог службеног боравка у подручјима загађеним осиромашеним уранијумом, па се сваки оболели мора борити сам и тужити војне власти да би, прво, болест била призната као последица војне службе и друго, да би добили одговарајућу одштету и посебну пензију.

До сада је 119 некадашњих војника, оболелих од малигних оболења, тужило и добило одштету од министарства одбране.

Преминули официр Марко Диана је јос 2013. године објавио на својој Фејсбук страници да је морао да прода кућу да би могао наставити лечење.

Оставите Коментар