Епископски савет Српске православне цркве у Црној Гори саопштио је да привремено одлаже молебане који се у Црној Гори одржавају у знак протеста против Закона о слободи вероисповести.

Епископски савет је као разлог за ову одлуку навео озбиљности опште здравствене ситуације у Црној Гори и „повратак злоћудног вируса“ који односи људске животе.

„Иако смо имали могућност да молебане одржимо испред храмова, и чврсту намеру да том приликом испоштујемо наредбе здравствених институција, ценимо да су околности такве, да осим поштовања прописа треба показати пример уздржања и стрпљења. Формално-правно имамо проглашен крај епидемије, и правно утемељење да наше оправдане протесте наставимо, али фактички, болест се вратила међу нас и она тренутно напредује“, каже се у саопштењу Епископског савета СПЦ, објављеног на сајту Митрополије црногорско-приморске.

Истиче се да ће сутра бити одржана нова интернет-литија коју ће предводити митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

„Ми смо и сада свесни велике злоупотребе поменутих мера, зарад систематског обрачуна државних власти са Црквом, и видимо да ови властодршци немају намеру да од тог неуставног манира одустану, припремајући се таквим насиљем за изборе. Али, мимо тога, ми смо забринути за здравље људи, и не желимо да својим сутрашњим окупљањима шаљемо нејасну и збуњујућу поруку како вируса уопште нема, и како разлози за опрез не постоје. Наша будност и наша молитва, против овог зла, морају се повећати у наредним данима“, каже се у саопштењу.

Оставите Коментар