Одмах после одлуке САД да подрже поделу Косова, односно разграничење Срба и Албанаца, пуковник Ник Дучић, командант Војне базе Бондстил, поручио је Хашиму Тачију и Рамушу Харадинају да нема ништа од формирања тзв. Војске Косова.

Дучић је истакао да мисија КФОР у јужној покрајини остаје у истом формату, а да тренутно има много важнијих послова од трансформације тзв. Косовских безбедносних снага (КБС) у „војску“.

 

Према његовим речима, Приштина би морала да промени тзв. устав уколико хоће да формира војску, а то није могуће без пуне подршке Срба у покрајини.

Поштујем Резолуцију 1244

Дучић је нагласио да је његова мисија да обезбеди свим људима на Косову слободу кретања и поштовање Резолуције 1244 Савета безбедности УН.

– Мисија КФОР остаје иста. Ми смо овде да обезбедимо слободу кретања свих људи и тренутно радимо по Резолуцији 1244 СБ УН. За сада КФОР добро обавља ту мисију. Када је реч о намери Приштине да трансформише тзв. КБС у војску, Америка сматра да би за тако нешто требало требало променити тзв. устав. Мислим и да данас постоје важнији проблеми него што је питање да ли ће та трансформација да се деси или не – подвукао је Дучић.

Председник Одбора за контролу служби безбедности Игор Бечић каже да су чврст и одлучан став председника Александра Вучића и снажна дипломатска активност допринели да САД и друге европске земље преиспитују став о Косову.

– Чинило им се да им је некада све то било надохват руке и да се ништа више није доводило у питање. Али се сада све чешће помиње подршка Вучићу и његовим напоримада нађе суштински компромис у којим би Србија добила оно што је раније олако губила. Неки други ветрови дувају са стране Америке – наглашава Бечић.

Значајна подршка

Бивши потпуковник КОС Љубан Каран оцењује да постоји довољно изјава важних личности америчке администрације на основу којих се поуздано може закључити да је дошло до значајне промене политике према Србији.

– Србија треба да искористи ову прилику за договор јер ће амерички став прихватити сви под њиховим директним утицајем. Као што Немачка полако свој став прилагођава америчком, тако ће учинити и други. Прихватањем договора и мирног решења испада да формирање „косовске војске“ стварно није хитно и да има пречих ствари око тражења мирног решења – закључује Каран.

(Информер)

Оставите Коментар