Заменик градоначелника Београда Горан Весић данас је затражио од компаније Јунајтед група, која је власник кабловског оператера СББ, да се изјасне да ли нелегално постављени каблови у Топланама припадају њиховој компанији и ако јесу, због чега нису платили дажбине Граду Београду за коришћење јавне мреже.

Он је гостујући на Студију Б упитао и да ли је ово професионалан начин пословања по светским стандардима о чему стално причају менаџери “Јунајтед групе” и да ли страни сувласници „Јунајтед групе” знају како се понаша домаћи сувласник Драган Шолак односно да ли одобравају да не плаћа дажбине Београду и да краде струју.

Весић је запитао и то да ли је овај случај прави повод да Шолак преко телевизије Н1, која је такође у власништву Јунајтед групе, врши „коруптивно уцењивање градских власти негативним прилозима и нападима на Град Београд, њега лично и друге челнике Града”.

„Да ли је могуће да се злоупотребљава једна телевизија да би се остваривали пословни интереси Драгана Шолака? Да ли је заиста могуће да компанија која, према изјавама Шолака, вреди три милијарде евра, мора да краде струју у Београду и да не плаћа дажбине према Београду, од чега ми градимо вртиће, канализацију и путеве? Треба ли да милијардер Шолак, који како медији пишу, лети по свету приватним авионом и игра голф, да заради још који динар на грађанима Београда“, запитао је Весић.

Весић је рекао да ће наредних дана упутити писмо страним сувласницима “Јунајтед групе” компанији БЦ партнерс као и ЕБРД како би их упознао са доказима о крађи струје и нелегално постављеним кабловим за које се не плаћају обавезе према Граду.

“Сигуран сам да страни сувласници неће одобрити овакво пословање компаније чији су сувласници, јер то није могуће у земљама чији су држављани па неће моћи ни у Србији”, реако је Весић.

Додао је да ће писати и ЦНН у вези са “корпоративним уцењивањем који спроводи сувласник Јунајтед медија Драган Шолак преко телевизије Н1 и уредника ове телевизије Југослава Ћосића”.

Питаћу их може ли приватни власник телевизије тако да злоупотребљава новинаре у САД, рекао је Весић.

Он је додао да ће се на овом истрајати, као и да ће се истрага спровести и у оквиру „Београдских електрана”, јер ово није могло да се ради без нечијег знања.

„Даљи кораци су кривичне пријаве против лица за које се утврди да су одговорни, као и тужба за накнаду штете против СББ. Тражићемо да се плати све до последњег динара, јер ако грађани плаћају јавни превоз, струју и комуналије, због чега овај милијардер не би измиривао своје обавезе“, истакао је Весић.

Весић је рекао да је јасно да Шолак није могао да постави 60 километара нелегалне мреже без знања тадашњег градоначелника Београда а сада Шолаковог пословног партнера Драгана Ðиласа.

Заменик градоначелника осврнуо се и на предстојећи ребаланс буџета у предложеном износу од 1,134 милијарде евра, што је највећи буџет у историји града. Он је појаснио да се ребаланс прави после шест месеци у једној календарској години, како би се видело како „иду” приходи.

Приходи су бољи и то од пореза на доходак грађана и пореза на зараде, што је доказ да расту плате и број запослених у Београду. Просечна плата у Београду износи 575 евра док је 2014. године била 460 евра док је у Београду данас запослено 718 хиљада људи, а пре пет година радило је око 560 хиљада.

Такође, већи су и приходи од пореза на имовину јер се у Београду сваке године изгради преко милион квадрата.

„Поносан сам на то што је ово највећи буџет, а мислим да ће град имати све више и више новца“, казао је Весић.

Он се осврнуо и на једну лошу одлуку и како је навео, „аномалију” од раније, због чега Београд добија мањи порески проценат од других градова у Србији.

„Први пут када се прешло на други начин финансирања локалне самоуправе, Драган Ðилас је у име Града Београда потписао да главни град добије мање од свих других локалних самоуправа. То се поштује јер не можемк да кажемо да нећемо спроводити оно шта је неки бивши градоначелник потписао али је чињеница да је буџет града од 2011. до данас изгубио око тридесет милијарди динара колико је требало да добије“, истакао је Весић.

Он је додао да Град Београд има одличну сарадњу са Владом Србије која често помаже развој великих пројеката у Београду што је нормално јер то су и национални пројекти.

Leave a Reply