Генерал мајор Крис Донахи последњи је амерички војник који је напустио Авганистан. Он се на аеродрому „Хамид Карзаи“ у Кабулу укрцао у авион Ц-17, који је убрзо напустио ваздушни простор те земље.

Сједињене Америчке Државе завршиле су синоћ повлачење својих војних снага из Авганистана, скоро 20 година од доласка у ту земљу, саопштила је америчка војска.

САД ће наставити дипломатску мисију у циљу евакуације преосталих америчких држављана и оних Авганистанаца који желе да оду, јавили су амерички медији.

„Вечерашње повлачење означава и крај војне компоненте евакуације, али и крај скоро 20-годишње мисије која је почела у Авганистану нешто после 11. септембра 2001. године. То је мисија која је донела крај Осаме бин Ладена, као и многих његових сараднбика. То није била јефтина мисија“, рекао је командант Централне америчке команде Френк Мекензи.

Током мисије је, како је објаснио, погинуо више 2.460 америчких војника и цивила, а рањено више од 20.000 њих укључујући и 13 војника погинулих у недавном нападу бомбаша самобице ИСИС-К код аеродрома у Кабулу.

Крај америчког најдужег рата значи и да од овог тренутка први пут после скоро две деценије САД и њихови савезници неће имати снаге на терену у Авганистану.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар