Заменик секретара руског савета безедности Олег Крамов изјавио је да су Сједињене Државе оптужиле друге земље за спровођење сајбер напада како би оправдале покретање војних операција против њих.

У интервјуу објављеном у часопису “Россиyскаyа Газета”, Крамов је рекао да САД покушавају да оптужбе изгледају легитимно.

“Циљ је очигледан: легализовати могућност извођења не само сајбер напада већ и војне операције против непожељних земаља, укључујући употребу нуклеарног арсенала”, рекао је.

Заменик секретара руског савета безбедности рекао је да САД „инсистирају на томе да група земаља може једнострано да изрекне казне за сајбер нападе“.

Крамов: “Вашингтон и његови савезници разумеју проблем геополитички безбедне употребе компјутерскх и комуникационих технологија и њихових интереса”.

“Сви они који нису њихови политички савезници оптужени су за сајбер напад”, рекао је.

Он је додао да САД и њихове савезничке земље знају да је веома тешко идентификовати извор сајбер напада.

„Сагласни су да било која земља може бити проглашена кривом и на основу права на самоодбрану предвиђеног Повељом УН-а тврде да постоји могућност предузимања мера реакције“, рекао је.

Још у јуну, у New York Times-у, откривено је, позивајући се на владин извор, да америчке обавештајне службе појачавају хакерске нападе на руске електроенергетске мреже.

Према објави, Вашингтон покушава да се инфилтрира у програме који могу да прикупљају информације о руским електроенергетским мрежама и наводно убацују агресивне системе.

Претпоставка цитираног извора је да то указује да су акције својеврсна узбуна и део плана сајбер напада уколико односи између Москве и Вашингтона постану потпуно непријатељски настројени.

Према објави, немогуће је проценити у којој мери су САД успеле да се инфилтрирају у руске енергетске системе и у којој мери могу да „изазову застој“ широм земље или да парализују њене оружане снаге.

Leave a Reply