ПАТРИЈАРХ Порфирије служио је помен страдалим косовским јунацима на Газиместану.

Након што је одржан помен косовским јунацима, окупљени на Газиместану подигли су српске заставе уз староцрквене заставе.

Велики број верника окупио се на Газиместану да дочека патријарха. На десетине полазака организовано је широм Србије. Пристижу верници из свих делова наше земље.

Након литургије у манастиру Грачаница окупљени грађани кренули су, како својим возилима, тако и организовано аутобусима, на Газиместан, где патријарх Порфирије служи помен страдалим косовским јунацима.

Полиција лажне државе претреса окупљене на улазу на Газиместан

Патроле полиције присутне су у знатно већем броју него прошле године.

На улазу на Газиместан претресају торбе, а грађанима који имају мајице са српским националним обележјима траже да их скину, преноси Косово онлајн.

Осим тога, окупљање је без инцидената, а очекује се да ове године дође много више људи него претходних, додаје се.

Полиција, која је јуче најавила повећање безбедносних мера, ово подручје надгледа и дроновима.

Осим Срба са Косова, на обележавање Видовдана дошли су многи и из Србије и Црне Горе.

Подсетимо, патријарх српски Порфирије је у својој беседи поручио да без Видовдана, Грачанице и свих светиња нисмо оно што јесмо, додајући да је Видовдан „наше око, Свети Лазар је наше ухо, а светиње наш ум“.

  • У Грачаници, у Дечанима, у Призрену, у Богородици Љевишкој, у Пећкој патријаршији ми јасно видимо ко смо. То су наше очи, Видовдан је наше око, свети Лазар је наше ухо, светиње косовско-метохијске су наш ум. Овде видимо, овде чујемо, овде разумемо, не само нашу прошлост, не само наше порекло, него разумемо и то шта је наш циљ, зашто смо позвани у овај свет – рекао је патријарх Порфирије.

Оставите Коментар