Генерал Миловановић преминуо је у среду јутро у Бањалуци.

Генарал Миловановић је био врхунски официр, сјајан војсковођа, диван организатор посла, стратег за највише поштовање, оперативац за уџбенике, каже генерал Миломир Савчић, председник Борачке организације РС, који је, у рату био командант заштитног пука ГШ ВРС.

Савчић каже да су „огромне заслуге генерала Миловановића за организацију и правилну употребу ВРС, за њена ваљана дејства, дисциплину и ред“.

СВЕ О РАТНОМ НАЧЕЛНИКУ ГЕНЕРАЛШТАБА ВРС: Знате ли ко је био Манојло Миловановић?

  • Без таквих људи на врху нема успешне војске –истиче генерал Савчић. – Био је други човек ВРС, често, неправедно, у сенци првог, генерала Младића, али ни по чему није мање заслужан за све што је ВРС урадила за стварање Републике Срспке и за слободу нашег народа на овим просторима.Био ми је и претпостављени старешина, али и више од пријатеља.Наш однос је био, ван посла, однос оца и сина.Много смо се волели, поштовали и уважавали. Изузетан војни страгет и човек, који је заслужио највеће поштовање.

Миловановић је, по Савчићевим речима, највише времена у каријери провео на оперативним дужностима, „које су далеко од јавне сцене, што му није сметало, чак му је и годило, а само би се насмејао када би се неки китили његовим перјем“.

Савчић, као пријатељ породице, каже да ће славни генерал ВРС бити сахрањен у петак на гробљу у Бањалуци, где је живео. Иза себе је оставио супругу, сина, кћерку и унучад којима се последњих година потпуно посветио.

1 KОМЕНТАР

Оставите Коментар