Поводом одлуке да се протјера амбасадор Србије Владимир Божовић огласио се и епископ будимљанско-никшићки и администратор Митрополије црногорско-приморске Јоаникије.
Из ресора одлазећег црногорског министра спољних послова Срђана Дармановића саопштено је да је амбасадор Божовић проглашен непожељним са образложењем да је у петак, како наводе, нелегалну и нелегитимну Подгоричку скупштину 1918. назвао „ослобођењем“ и „слободном вољом“ црногорског народа.

Тиме је, сматрају, српски дипломата још једном на „најдиректнији начин, омаловажио државу која му је дала дипломатско гостопримство“.

  • Поводом одлуке да протера амбасадора Србије Владимира Божовића одлазећа власт Црне Горе је имала вишеструко злу намеру, да подигне тензије и продуби поделе у свим слојевима црногорског друштва, нарочито међу браћом Православне вере, да изазове реципрочне мере од стране Србије да би се медијском лармом у региону посејало што више отрова и братске мржње – казао је епископ будимљанско-никшићки и администратор Митрополије црногорско-приморске Јоаникије.
  • Овим потезом одлазећа власт, као и небројено пута до сада, показала је да јој лека нема, осим ако се неко од њених припадника једнога дана покаје. Дај Боже! Уверени смо да огромна већина народа ове земље жели власт која ће учити и поштовати историју Црне Горе каква она јесте, без потребе да је прекраја, сужава или злоупотребљава, која ће неговати унутрашњи дијалог ради стабилности државе и међусобног уважавања оних који различито мисле и верују, којој неће бити потребни дипломатски скандали и која ће са свим народима и земљама у региону, а и шире, знати да успостави најбоље односе. Посебно са братском Србијом – казао је Јоаникије.

Нада се да ће нова власт Црне Горе посветити пуну пажњу измирењу завађених и отклањању вишедеценијских подела у народу.

  • Молећи се Богу за спасење свих, верујућих и неверујућих, разумних и неразумних, позивамо сав верујући народ у Црној Гори да у овим данима многоструких искушења и повишених тензија умножи своје молитве за мир, разумевање, суздржаност и превазилажење погубних подела међу браћом и братским државама. Желећи да свим православним хришћанима овај Божићни пост, који је тек почео, донесе душевно и телесно здравље и духовно просветљење од извора вечне свјетлости Богомладенца Христа, да бисмо живели у међусобној слози и љубави са свим људима добре воље, истрајно радећи на општем добру и на такав начин сведочили патриотизам и оданост својој отаџбини Црној Гори – истиче Јоаникије.

Оставите Коментар