Одлука Валентина Инцка да негирање геноцида у Сребреници постане кажњиво, не може се спровести без великих сукоба. Не верујем, мислим да је то још један од њихових пробних балона, да виде како би то прошло – рекао је за Правду Миливоје Бата Иванишевић, оснивач и председник Института за истраживање српских страдања у 20. веку.

Он је рекао да би чак и лично отишао да види какве санкције се подразумевају.

– Чак и када би то било спроведено, ми Срби имамо могућности, да све то растуримо – рекао је Иванишевић.

Он је констатовао да су у Грајфовој комисији били све сами бриљантни људи.

– Међутим, много боље би било да је тај посао предложен да се уради преко Савета безбедности УН, иста та комисија, мислим да би и сви остали пристали, јер циљ је да се утврде чињенице. Тада бисмо имали међународну верификацију става ове комисије, да није било геноцида  – каже Иванишевић, додавши да је то много боља опција него што је та комисија радила на захтев Републике Српске.

– Ако ме неко ангажује, плашим се да не могу рећи ништа против тога који ме ангажује. Зато је боље било да се ишло преко УН, а било би апсурдно да се ико успротиви таквој идеји. Као што су већина били за формирање суда, тако би сви били и за ту комисију. Обрукали би се ако би то одбили – поентира Иванишевић.

Он каже да је то Република Српска могла предложити и преко Србије.

– Могли су то да предложе и да БиХ тражи ту комисију, а сви који би били против такве идеје би се компромитовали. Јер ако предлажемо нешто честито, племенито, хумано, највеће умове на свету да пресуде је ли било или није геноцида, и да неко то одбије, то би био идиотизам. Може бити или пристанак, или брука. То би био добитни потез – уверава он.

Иванишевић каже да има и пуно других ствари које треба истражити, као на пример, откуд у масовним гробницама муслиманских војника присуство остатака убијених Срба.

– Не може да буде занемарено, као да не постоји – закључује он.

Оставите Коментар