Председник Србије Александар Вучић одликовао је данас Орденом белог орла са мачевима другог степена потпуковника Драгутина Димчевског за испољено лично херојство и вешто командовање 53. граничним батаљоном Војске Југославије током 1998. и 1999. године, а поводом 21. годишњице битке на Kошарама.

На Велики петак 9. априла 1999. године, припадници Ослободилачке војске Kосова, потпомогнути Војском Албаније и НАТО авијацијом, прешли су државну границу у реону карауле Kошаре и напали јединице Војске Југославије како би прекинули комуникацију на линији Ђаковица-Призрен.

У саопштењу Службе председника Србије за сарадњу са медијима се наводи да је 53. гранични батаљон био прва јединица војске која је примилане пријатељски удар и херојски одолевала нападима непријатеља.

У бици су учествовале и 125. моторизована бригада, 63.падобранска бригада, део 72. специјалне бригаде, Војна полиција, део 549. моторизоване бригаде, делови Приштинског корпуса, резервисти и рускидобровољци.

Битка на Kорашама трајала је до краја НАТО агресије на СРЈ 10. јуна 1999. године, губици на обе стране су били велики па је страдало 108 припадника Војске Југославије, док је ОВK изгубила више од 200 припадника, а уништено је и пет тенкова Војске Албаније, наводи се у саопштењу.

Оставите Коментар