У Сједињеним Државама већ се десетак дана не смирују масовни протести широм великих градова, укључујући Њу Јорк и Вашингтон.

А управо за овај последњи, организатори протеста крајем августа припремају посебан сценарио, некако „случајно“, баш у кулминацији америчке предизборне председничке кампање. Улогу организатора у конкретном је случају преузео један од познатијих афроамеричких свештеника – Алфред Ал Шарптон. Тако барем наводи Си Ен Ен, који је преносио погребну церемонију афроамериканца из Минеаполиса Џорџа Флојда, преминулог због дивљачког поступка (квалификованогг као убиство) тамошњег полицајца и његових колега који су све то мирно посматрали, и који су сви у међувремену казнено пријављени.

„28. августа, на 57. годишњицу марша на Вашингтон, ми ћемо се тамо вратити. Врати ћемо се, како бисмо испунили сан Мартина Лутера Кинга. Ми морамо доћи у Вашингтон и сви заједно – црни, бели, латиноамериканци, арапи – стати под сену Линколна (споменик америчком председнику) и казати им како је дошло време завршити с тим“, казао је Шарптон.

Према његовој идеји на челу марша биће родбина људи, страдалих од полиције, између осталих и споменутог Цорџа Флојда, као и Ерика Гарнера, такође погинулог од стране полицајца у Њу Јорку 2014. г. Шарптон верује како ће марш помоћи америчким националним мањинама за мобилизацију у надолазећим председничким изборима, како би на власт на федералној и локалним нивоима дошли „људи, који ће прекинути полицијску грубост“.

Дакле, и овај планирани марш, попут многих просведа који се ових дана одржавају у САД-у, има и своју итекако дубоку предизборну конотацију, што афроамерички свештеник, уосталом, у својим речима не крије. Јер протест против полицијског насиља и расизма поступно ескалира у акције против самог председника САД-а Доналда Трампа.

Подсећамо: познати марш на Вашингтон под водством тадашњег харизматичног црначког вође Мартина Лутера Кинга одржан је 28. августа 1963. г. и на њему је суделовало око 200 хиљада људи. С тога скупа, покрај споменика председнику Линцолну, потиче и Кингов чувени говор „Сањам“ (“I have a dream”), у којем је говорио како ће у будућности бели и црни Американци бити равноправни.

Оставите Коментар