Министар одбране Небојша Стефановић изразио је данас уверење да ће до краја године, након јавне расправе, бити могућност да се наша земља определи да ли жели одмрзавање редовног служења војног рока, и какав модел.

Стефановић је, упитан колико би државу коштало поновно увођење војног рока, као и да ли би, ако се уведе, то важило и за жене, казао да у овом тренутку модел о којем се расправља не подразумева обавезу служења војног рока за жене, али да ће оне то моћи да добровољно чине.

Министар је указао да је нека врста расправе о одмрзавању редовног служења војног рока у току, и да Србија о томе још није донела одлуку.

„Један од аспеката је и финансијски. Није лако без снажне економије. Наша економија јача, а тиме јача и моћ наше земље“, истакао је он је он.

Враћање редовног служења војног рока коштало око осам милиајрди динара годишње, што обухвата све од униформе до смештаја, истакао је Стефановић и додао да би тошкови били нешто већи ако би се определи да регрути добију плату која би била значајнија од симболичне.

Такође је казао да би неки људи са одређеним знањем могли служити, на пример, и у специјалним информатичким јединицама, да својим знањем допринесу својој земљи.

„ На тај начин неће нико доживети да су пар месеци наводно узалудно провели, као што се стварају лажни стереотипи да се иде у војску да се перу тоалети и чисти лишће“; објаснио је он.

Он је стакао да је ниједна војска на свету нема довољно новца да би могла да ангажује довољно инжењера, информатичара и друге у својим редовима.

„Пуно је сложених питања и зато се води јавна расправа. Генералштаб ће формирати свој став о свему на крају расправе, а наравно и парламент », нагласио је Стефановић.

Оставите Коментар