Kako izvještavaju palestinski mediji politički vođa Hamasa Ismail Haniyeh posjetit će danas Saudijsku Arabiju u prvom takvom posjetu nakon nekoliko godina.

Visoka delagicija iz skupine otputovat će u Rijad nakon mnogo godina zahleženja u odnosima s kraljevstvom koje je uhapsilo mnogo ljudi povezanih s tom skupinom.

Iako nije bilo službene potvrde putovanja iz Rijada, očekuje se da će delegacija održati razgovore sa saudijskim zvaničnicima o brojnim palestinskim i regionalnim pitanjima, kao i bilateralnim odnosima između Hamasa i kraljevstva.

Prema palestinskim medijima, prilikom razgovora pitanje palestinskih zatvorenika u Saudijskoj Arabiji bit će jedna od ključnih tačaka.

Nakon značajnog približavanja Iranu, Rijad također želi resetirati svoj odnos s Hamasom.

Visoka delegacija uključuje šefa političkog komiteta Hamasa Haniyeha, njegovog zamjenika Saleha al-Arourija i šefa palestinske skupine u inostranstvu Khaleda Meshaala.

Delegacija će navodno prvo hodočastiti na najsvetije mjesto islama u Meku.

‘Islamski pokret otpora’

Hamasov odnos s Rijadom je zahladnio 2007., kada je organizacija preuzela kontrolu nad Pojasom Gaze. Saudijski čelnici okrivili su Hamas za neuspjeh pokušaja pomirenja između njih i stranke palestinskih vlasti Fatah.

U subotu je Mousa Abu Marzouk, član političkog komiteta Hamasa, na Twitteru napisao: “Hamas nije dio nijedne političke ili vojne osovine, bez obzira na ime i adresu. Mi smo islamski pokret otpora i tražimo odnose sa svim živim snagama u regionu i svijetu.”

Twitt, objavljen neposredno prije sastanka sa saudijskom državom, možda je također trebao ublažiti percepciju u Rijadu da je Hamas previše blizak Iranu.

Saudijske vlasti su početkom ove godine oslobodile iz zatvora dvojicu Palestinaca povezanih s Hamasom.

Sulejman Hadad i njegov sin Yahya Haddad bili su među skoro 68 Palestinaca i Jordanaca koji su uhapšeni 2019. godine i optuženi da su povezani sa neidentificiranom “terorističkom organizacijom”.

Grupi je suđeno u masovnim suđenjima 2020. godine, a godinu dana kasnije izrečene su zatvorske kazne u rasponu od šest mjeseci do 22 godine.

Nakon oslobađanja, Izzat al-Rashq, član političkog komiteta Hamasa, zahvalio je saudijskoj vladi, smatrajući to “značajnim korakom u pravom smjeru”.

Saudijska Arabija je u oktobru prošle godine pustila i bivšeg predstavnika Hamasa nakon više od tri godine provednih u pritvoru.

Mohammed al-Khudari, 84, pušten je zajedno sa svojim sinom Hanijem al-Khudarijem i deportiran u Jordan.

Saudijska Arabija i Hamas imaju bliske odnose od osnivanja grupe prije više od 30 godina. Određeni broj njegovih osnivača i bliskih saradnika živio je u zaljevskom kraljevstvu, gdje su pokrenute velike kampanje donacija za pokret i njegove dobrotvorne institucije, od kojih su neki uz službeni saudijski blagoslov.

Posljednjih mjeseci, čelnici Hamasa su poslali signale da bi željeli popraviti veze s kraljevstvom. Zauzvrat, Saudijska Arabija je pustila zatvorenike.

Otopljavanje odnosa Saudijske Arabije sa Hamasom vjerovatno će umanjiti nadu da će kraljevstvo uspostaviti diplomatske odnose s Izraelom. Nedavni izvještaji u američkim medijima sugeriraju da se Rijad ohladio prema toj ideji usred stalnog nasilja na Zapadnoj obali.

Оставите Коментар