Однос Европске уније према другим земљама изграђен је на колонијалној визији света, рекла је портпарол Министарства спољних послова Марија Захарова.

Према речима руског министра спољних послова Сергеја Лаврова, шеф европске дипломатије Жозеп Борељ позвао је Русију „да не ради“ у Африци у сфери безбедности, јер је то „наше место“.

„Што се тиче господина Бореља и његовог разумевања о томе шта је подручје одговорности ЕУ, грешите када кажете да су заборавили да је са колонијализмом завршено. Не само да нису заборавили, нажалост, живели су у овој парадигми, не заборављајући то ни минут. Њихове спољне изјаве односиле су се на нешто друго, али њихови односи са другим земљама били су управо изграђени на овој визији света“, рекла је Захарова у програму „Недељно вече са Владимиром Соловљевим“, преносе РИА Новости.

„Нажалост, колективни Запад даје себи за право, између осталог, да се бави судбином света, када свет то не тражи“, додала је Захарова.

Она је такође подсетила да је Лавров, говорећи током опште политичке расправе на Генералној скупштини УН-а, предложио да се користи нови хештег #НашиПравилаУставООН.

Оставите Коментар