Фабрика кинеских вакцина „Синофарм“ биће изграђена у оквиру привредне зоне „Аутопут“ у близини Земун Поља.

Како је саопштено из Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда, после прибављања техничке докуемтације, опремање локације у целини 1 – Блок 11а, у оквиру Плана детаљне регулације за подручје привредне зоне „Аутопут“, биће поверено Институту за путеве а.д., као најповољнијем понуђачу. Њихов посао вредан је 61,78 милиона динара без ПДВ.

У одлуци Владе Србије о изградњи ове стратешки важне фабрике истиче се да је инвестиција приоритет у борби против ковида 19.

Комунално опремање намењене парцеле у Земун Пољу подразумева решење имовинско правних питања, израду техничке документације која је орочена на 25. октобар и изградњу приступних саобраћајница, и то по хитном поступку.

  • Фабрика, у којој ће се прво паковати „Синофарм“ вакцина, а касније и производити, биће заједничко улагање Србије, Кине и Уједињених арапских емирата. Предвиђен је и погон за производњу ПСР тестова – саопштено је из ГО Земун. – Планирана месечна производња је два милиона доза вакцине месечно. За фабрику која ће се градити по систему „кључ у руке“, српска страна ће обезбедити земљиште и инфраструктуру.

Како се наводи, ова комплетно гринфилд инвестиција обезбедиће довољне количине кинеске „Синофарм“ вакцине не само за Србију, већ и регион.

С. В.

Оставите Коментар