Више од 5.000 грађана тзв. Косова одрекло се држављанства прошле године.

Директор Одељења за држављанство, азил и миграције Љиридон Незири казао је приштинским медијима да највећи број људи који су се одрекли косовског држављанства живи у Немачкој и подсећа да Француска и Швајцарска дозвољавају двојно држављанство.

„Разлог за одрицање од држављанства је што неке земље из Европске уније не дозвољавају двојно држављанство за грађане који нису део Европске уније. Захтев ових држава је да се одрекну држављанства земље из које долазе да би стекли ново држављанство. Ове захтеве најчешће подносе људи средњих година, али обраћају нам се и припадници млађе популације”, рекао је Незири, преноси Бета.

Од јануара до децембра 2021. године у Одељењу за држављанство донето је 5.031 решење за ослобађање од држављанства: 4.940 позитивних и 91 негативно решење.

Такође, Назири напомиње да је прошле године био троструко мањи број тражилаца азила на Косову. Он је рекао да је ове године око 570 људи затражило азил на Косову, за разлику од 2020. године када је тај број био 1. 500 људи.

Оставите Коментар