Синоћ је у кафеу „Синдикат“ на Клиси у Новом Саду одржана трибина под називом „Косово, буре барута: спрема ли нам запад рат?“ на којој су говорили Михаило Јањић, политички активиста и Демо Бериша председник Матице Албанаца Србије, док је модератор трибине био новинар Томо Ловрековић.

Иако су временски услови били изузетно лоши, локал је био мали да прими све заинтересоване слушаоце. Међу присутнима, гост трибине је био и угледни новосадски адвокат Горан Караџић, председник РФК Новои Сад.

– Трибину је Ловрековић отпочо и више него актуелном темом а то је формирање тзв. Војске Косова и увођење стопроцентне таксе на српску робу од стране Приштине на шта је први Бериша има прилику да одговори рекавши да је војска Косова формирана супротно споразуму 1244. прегажен је и Устав Косова јер и он предвиђа обавезно гласање Српске листе чега није било. Али преименовање КБС у војску је дуг период од десет година. Она у свом мандату непредставља безбедносни ризик за Србију. Али може изазвати немире и покушај упада на Север што би изазвало даљу ескалацију сукоба.
Увођење таксе од сто одсто на српске производе је неразуман, нелогичан и нехуман потез који угрожава животни стандард свих грађана Косова,али је и покушај притиска и убрзавање признања независности Косова од стране Србије до чега сигран сам неће доћи.

Јањић је у свом обраћању нагласио да је Приштина прекршила све акте донешене у СБУН од Кумановског споразума, Резолуције 1244 и Бриселског споразума који је одавно на уштрб српских националних интереса. Формирање војске је покушај да се заплаши српско становништво и изазову сукоби на Северу, док увођење стопроцентне таксе има за намеру стварања хуманитарне катастрофе а све за циљ новог погрома српског народа са читаве територије Косова и Метохије, чему у прилог говори и позиционирање снага КФОР-а дуж административне границе чија би мисија била да у случају новог погрома зауставе снаге Војске Србије.

– Ловрековић је потом упитао, куда нас води дијалог са Приштином, на шта је Јањић одговорио да је у овој атмосфери дијалог изгубио смисао и да у моментима када једна страна врши насиље кршећи све постигнуте договоре, дијалог добио облик апсурда. Потребно је окренути се унутрашњем дијалогу и стварању консензуса око једне како краткорочне тако и дугорочне стратегије која би на најбезболнији начин очувала мир и стабилност, уз то наравно поштујући Устав и територијалну целовитост државе Србије.

Бериша је по овом питању рекао да је јучерашња одлука Скупштине Косова о формирању тима за преговоре са Србијом на чијем челу се налази преседник осме партије по величини на Косову Фатмир Лимај неразумна, собзиром да његово место и улога у досадашњем политичком животу Косова је враћање три корака уназад. Усвојена декларација за преговоре води у ћорсокак и неочекујем брз излазак из овакве ситуације.

– Шта нам то спрема Запад и да ли је њихова намера нови рат на простору Косова и Метохије? Било је питање које је модератор упутио учесницима. Председник Матице Албанаца по том питању сматра да се Западу у овом тренутку се нежури имајући у виду изборе које следе за Европски парламент већ желе да одрже овај статус кво ради мирног уласка у изборни поступак имајући у виду јачање десничарских снага у Европи. Они би да задрже овакво стање на Косову што дуже, стање са контролисаним и диригованим конфликтом. Албанци Косово виде као завршену ствар и окрећу се зближавању економије и свих односа ка Албанији који би у датом тренутку, уз потпуну подршку Америке, дође до присаједињу. Америка заправо у циљу слабљења Руског фактора на Балкану ствара и контролише статус Косова.

Михаило Јањић није се сложио са својим саговорником већ навео да се управо намере Запада огледају у последњој одлуци Приштине да формира своју војску, и да им се очигледно жури. Коме још требају пушке? Сигурно не онима који говоре о миру и који иду путем дијалога. Пазите, немојмо да заборавимо да је креатор спољне политике тзв. Косова нико други до Сједињене Америчке државе, које у овим моментина финансирају и наоружавају снаге тзв. Косова… Да ли ће бити рата, зависи од наредног потеза Приштине, а тај потез опет зависи од тога шта Запад намерава, а чињенице говоре у прилог томе да немају добре намере. Ја се плашим да смо на ивици нових ратних сукоба.

– Тиме се намеће логично питање, шта желе Албанци а шта жели Вучић, упитао је Ловрековић
Млади политичар Јањић, познат по својим конзервативним ставовима, истакао је да Албанци очигледно желе нестабилност, конфликте и Север Косова. Док Вучић и држава Србија раде на успостављању мира као и на дипломатском плану односећи победе попут неуспелог пријема Косова у Унеско и Интерпол, повлачење признања дванаест држава итд. Али уколико Срби наставе да буду угрожени, Александар Вучић морао би да осим оштрих реаговања пређе на оштрије конкретне мере против терориста обучених у скупоцена одела. Политика мира и стабилности има смисла док суопротна страна није прешла црвену линуји, а већ је чепају и ходају по њој.
Поред Косовског питања Вучић има проблем и буђењем опозиције која није национално орјентисана и која политику очувања Космета види као погрешну.

Бериша истиче такође да је борба Александра Вучића у овом тренутку веома тешка када је у питању очување територије и српског корпуса на Косову јер опозиција створена у Србији а финансирана очигледно са извора Запада и Америке покушава да доведе до слабљења борбе око Косова и натера Вучића на погрешан потез. Верујем да је председник Вучић ово увидео и да ће те снаге победити без штете по Српски народ.

– Као закључак Ловрековић је учеснике и упитао шта очекују у новој 2019. години?
Демо Бериша каже да у 2019 години очекује да ће доћи до нових парламентарних избора како на Косову тако и у Србији. Такође да ће специјални суд за Косово са седиштем у Хагу дати прве резултате рада и да ће по избору на власт доћи једна пллитичка елита која ће у разговору са Србијом донети такво решење које ће бити прихватљиво за обе стране и које ће водити ка миру и помирењу те бољитку српског и албанског народа.

Михаило Јањић потоуно другачије види почетак наредне године па је тако рекао да се плаши ескалације сукоба али и новог безобразлука представника Албанаца у Приштини, и да ће буре барута експлодирати, собзиром да је овакав однос неодржив на дугорочно. Што се тиче Србије, она ће морати да предузме неке адекватније кораке у заштити свог народа и своје територије. Са решењем у овим тренуцима непотребно је журити. Очекујем и да ће 2019. донети један унутрашњи дијалог са новом стратегијом, али истим циљем: безбедност Срба и Косово у оквиру граница Републике Србије, у том духу поздрављам вас нашим чувеним пздравом: догодине у Призрену!