Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је споразум о економској нормализацији односа Београда и Приштине, потписан недавно у Вашингтону, велики корак у правом смеру, али истиче да је пут до политичке нормализације дугачак.

  • Сматрам да су такви споразуми веома важни да би се сачувао мир и да једном заувек решимо своје проблеме, како бисмо имали јасну будућност за нашу децу. Не кажем да смо близу политичког решења – рекао је Вучић у интервјуу агенцији Ројтерс, првом за неки западни медиј од потписивања споразума у Вашингтону.

Британска агенција додала је да је Вучић то рекао, иако је економску сарадњу описао као „кључну“ за било какве будуће политичке договоре.

Вучић је, говорећи о везама и са политичким истоком и са политичким западом, рекао да би, уколико је реч о малој земљи, која се географски налази на раскрсници путева, политика требало да буде одржавање мира и стабилности, тако да се ни са ким не расправља, што је, како каже, немогуће, или да се са свима пођеднако расправља.

  • Србија је на европском путу, али Србија мора да живи и има пријатеље у САД, али и пријатеље, и тога се не стиди, у Москви и Пекингу – рекао је Вучић.

Ројтерс закључује да је Вучић недавно ризиковао сукоб са Кремљем тиме што је одустао од војних вежби у Белорусији.

  • Понекад морамо да заштитимо нашу војну неутралност тако што смо потпуно сами – рекао је Вучић.

Вучић је изразио наду да ће амерички председник Доналд Трамп посетити Србију.

Leave a Reply